Putin je fašista, tvrdí Topolánek. Zeman byl jeho rohožka a užitečný idiot, dodal Kalousek

Mirek Topolánek

Speciální vysílání ke 100 dnům vlády Petra Fialy (část 3)

Ruský prezident Vladimir Putin je nepochybně fašista. Stejný je pak i jeho režim. Ve speciálu 100 dnů vlády Petra Fialy na CNN Prima NEWS to řekl expremiér Mirek Topolánek. Exministr financí Miroslav Kalousek pro změnu zacílil na českého prezidenta Miloše Zemana. Toho označil za rohožku a Putinova užitečného idiota. Kalousek nevěří, že by Zeman skutečně upřímně změnil názor na Putina.

„Je to imperialista a fašista, zcela nepochybně. Režim má všechny atributy fašistického korporativistického státu. Putin nemá strach z toho, že bychom byli ochotni se bránit, a tento pocit musí ztratit,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS bývalý předseda vlády Mirek Topolánek. Zároveň doplnil, že „většina vrcholových politiků jsou psychopati“.

Exministr financí Miroslav Kalousek následně zkritizoval českého prezidenta Miloše Zemana, který řadu let Putina podporoval a hájil před světem. „Když si někdo myslí, že je spojenec, a pak zjistí, že byl rohožkou a idiotem, tak to s člověkem zamává,“ řekl k Zemanovi Kalousek.

Po zahájení invaze česká hlava státu sice invazi odsoudila, ale Kalousek má za to, že upřímný obrat se nekoná. „Zemanovi to nevěřím. Mnoho let tady neodpustitelně sloužil ruským zájmům. Ale je dobře, že to od něj zaznívá,“ dodal Kalousek. Podobně mluvil i bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický. „Je to obrat podle veřejného mínění a může se to zase otočit,“ poznamenal.

Podle Topolánka muselo u Zemana dojít k velké deziluzi. „Přestože jsme míru agrese očekávali, nedokázali jsme si představit invazivní a brutální válku, ke které došlo. Deziluze u něj musí být opravdu velká,“ uvedl Topolánek.

Mírová mise pod NATO není možná, říká Svoboda

Čím dál více se hovoří o vyslání mírové mise na Ukrajinu pod hlavičkou Severoatlantické aliance (NATO), kterou navrhuje lídr polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński. To podle bývalého šéfa diplomacie Cyrila Svobody ale není možné. „Navrhuje něco, co není reálné. Jestli chceme řešit situaci teď, nemůžeme překopávat smlouvy,“ zmínil bývalý šéf tuzemské diplomacie.

Stejně tak se taková mise nemůže uskutečnit ani pod hlavičkou Organizace spojených národů (OSN). „Co lze, je koalice ochotných,“ dodal Svoboda. To by znamenalo, že se skupina států rozhodne na Ukrajinu vstoupit s tím, že zde bude dbát na dodržování míru. Problém ale Svoboda vidí ve skutečnosti, že by neměla mandát od žádné organizace.

Ruský prezident Vladimir Putin ale podle expremiéra Mirka Topolánka porušil řadu smluv a dohod, tudíž jde o jinou situaci. Doslova řekl, že „mezinárodní právo je v tuto chvíli mrtvé“. Dokazoval to i na příkladu OSN. „Mluvit o mezinárodním právu je hezké, ale OSN ukázala, že je nefunkční, pokud má Rusko právo veta,“ zmínil Topolánek.

Ani on však není příznivcem plánu, se kterým přišel Kaczyński. „Ten nápad je pološílený a nebezpečný,“ doplnil expremiér. Zároveň se mu nelíbí myšlenka, aby Ukrajina uzavřela s Ruskem mír za každou cenu. Doslova řekl, že špatný mír, který by se rovnal porážce Ukrajiny, je horší, než dobře vedená válka.

Tagy: