Polčák pozastavil členství ve STAN. Moje známost s Redlem hnutí ubližuje, vysvětlil

Stanislav Polčák

Vývoj v kauze Hlubuček (20. 6. 1300)

Europoslanec Stanislav Polčák pozastavil své členství v hnutí STAN. Stejně jako Petr Gazdík, který koncem června rezignuje na post ministra školství, odmítá, že by byl aktérem kauzy kolem městských zakázek v Praze. Uvědomuje si ale, že hnutí v současné době ubližuje jeho známost s obviněným podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem.

„Rozhodl jsem se pozastavit své členství v hnutí STAN. Stejně jako Petr Gazdík nejsem aktérem současné kauzy kolem městských zakázek v Praze. A stejně jako Petr Gazdík jsem připraven nebýt součástí užšího vedení hnutí STAN,“ uvedl v tiskové zprávě Polčák.

Zároveň odmítl srovnání s bývalým náměstkem pražského primátora Petrem Hlubučkem ze STAN, který je stejně jako Redl mezi obviněnými v kauze korupce v pražském dopravním podniku (DPP). „Přesto plně vnímám, že moje dřívější známost s Michalem Redlem, kterou jsem nikdy netajil, ubližuje hnutí ve světle současného vyšetřování,“ zdůraznil.

Polčák také tvrdí, že jeho známost s Redlem „nikdy neovlivnila jeho politické kroky“. „Tuto hranici jsem měl vždy pevně nastavenou. Rozhodně jsem ani nepropojoval pražské politiky z různých stran s lidmi z Redlova okolí,“ podotkl.

Polčák v březnu rezignoval na funkci místopředsedy Starostů kvůli informacím o své odměně za prosazení zákona o odškodnění pro obce za výbuch muničních skladů ve Vrběticích. Česká advokátní komora (ČAK) začátkem června ale dospěla k závěru, že zákon ani stavovské předpisy Polčák neporušil.

„Jsem přesvědčen, že průběh vyšetřování a další informace kolem pražské kauzy má slova potvrdí. Stejně jako Česká advokátní komora a také Ústavní soud potvrdily skutečnosti, na které jsem upozorňoval v souvislosti s právní pomocí obcím v okolí vrbětického areálu,“ dodal europoslanec.

Gazdík na ministerstvu skončí v červnu

Kvůli známosti s Redlem v neděli oznámil rezignaci na post ministra školství i Gazdík, ve funkci skončí 30. června. Opustil i křeslo místopředsedy hnutí. Bývalý šéf STAN a jeho zakladatel uvedl, že se necítí ničím vinen, nechce ale uškodit vládě a hnutí před začátkem českého předsednictví v EU.

Styky s Redlem Gazdík považuje za chybu či naivitu. „To je vše, čím se cítím být vinen. Určitě ne účastí na zločinném spolčení,“ upozornil. Policie tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku, aby mohla ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Gazdík však mezi podezřelé nepatří.

Tagy: