Mrzí mě, že STAN situaci podcenili. Rakušan nechtěl znát podrobnosti, tvrdí Marvanová

Hana Marvanová

Pražská radní Hana Marvanová ke kauze Hlubuček

Mrzí mě, že hnutí STAN situaci v Praze podcenilo. Těmito slovy okomentovala kauzu kolem obviněného bývalého pražského náměstka Petra Hlubučka v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS radní hlavního města Hana Kordová Marvanová zvolená za uskupení TOP 09 a STAN – Spojené síly pro Prahu. Prozradila také další detaily dopisu šéfovi hnutí Vítu Rakušanovi.

Současného ministra vnitra Rakušana před rokem a půl upozorňovala na řadu podezřelých věcí v souvislosti s bývalým náměstkem Hlubučkem. Ten prý na Marvanovou společně s europoslancem Stanislavem Polčákem vyvíjel nepřiměřený tlak.

„Jednání pánů Hlubučka a Polčáka bylo nestandardní a v rozporu s hodnotami STAN. Říkala jsem, že vše souvisí se zakázkami na magistrátu nebo v městských firmách,“ prozradila, o čem před rokem a půl psala šéfovi hnutí.

„Pochopila jsem, že pan Rakušan ani nechce slyšet podrobnosti, protože nemá možnost do poměrů pražské organizace zasáhnout. Řešila jsem to i v rámci Prahy, ale nenašla jsem podporu. A lidé, kteří jednání Hlubučka také neschvalovali, neměli odvahu se ozvat. Mrzí mě, že to skončilo zatčením a mrzí mě, že STAN situaci podcenil,“ prohlásila Marvanová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Kdybych to věděla, nikdy bych za STAN nekandidovala

Uznala, že vedení hnutí nemuselo o poměrech v pražské organizaci vědět. Sama netušila, že aktéři jsou v kontaktu s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, který patří společně s Hlubučkem v kauze pražského dopravního podniku mezi první tři obviněné.

„Kdybych to věděla, nikdy bych nemohla za STAN kandidovat. Situaci v dopravním podniku jsem ale řešila od roku 2018 s vedením Prahy – primátorem Zdeňkem Hřibem i náměstkem pro dopravu Adamem Scheinherrem. Nenašla jsem u nich podporu. Gesce dopravního podniku spadala pod Praha sobě a my s tím nemohli nic dělat,“ uvedla Marvanová, která v podzimních komunálních volbách už na kandidátce STAN nebude.

„Paní Marvanová říká, že měla podezření a obracela se na nás, ale já jsem přinesl kauzu policii. Jak si dovolí říct, že jsem nekonal. Neřešil jsem to mediálně, ale tak, jak se má,“ uvedl už dříve ve vysílání CNN Prima NEWS Scheinherr (Praha sobě), který podle Marvanové blokoval debaty o zavedení větší transparentnosti v pražském dopravním podniku.

„Nabízel jsem paní Marvanové, aby šla do dozorčí rady podniku. K odpovědnosti se neměla, tak oznámení podal pan náměstek,“ hájil Hřib v debatě Scheinherra. Marvanová vysvětlila, že do rady nešla kvůli lidem, kteří podle ní klidně odhlasují nezákonné věci.

„Máme jednat ‚padni komu padni‘. Koalice se má ke kauze postavit čelem, být součinná s policií a nastavit nápravu,“ apelovala Marvanová.

Kauza stála místo ministra Gazdíka

Policie už obvinila nejméně 11 lidí. Kauza nakonec zasáhla i nejvyšší celostátní politiku. Ministr školství Petr Gazdík (STAN) v neděli oznámil, že ke konci června rezignuje na funkci ve vládě. Opustí i křeslo místopředsedy hnutí STAN. A to kvůli kontaktům s již zmíněným Redlem.

Gazdík zdůraznil, že se necítí ničím vinen, nechce ale uškodit vládě a STAN především v době českého předsednictví v EU. Styky z Redlem považuje za chybu či naivitu. „To je vše, čím se cítím být vinen. Určitě ne účastí na zločinném spolčení,“ uvedl.

Policie tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku, aby mohla ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Gazdík však nepatří mezi podezřelé.

Tagy: