Policejní brutalita v Rusku. Záběry ukazují tvrdé zákroky proti příznivcům Navalného

Policisté zadrželi muže, který přinesl květiny na památku Alexeje Navalného v Petrohradu.

Svět obletěla mimořádná zpráva. Ve vězení zemřel Alexej Navalnyj

Ruská policie zadržela při pietách za Alexeje Navalného přes sto lidí, některé již propustila, informovala tamní média. „Za smrt opozičníka je zodpovědný ruský prezident Vladimir Putin a jde o další důkaz jeho brutality,“ prohlásil americký prezident Joe Biden. Před ruským velvyslanectvím v Praze se v pátek večer sešlo asi 200 lidí k uctění památky Navalného.

V Petrohradě policie zadržela přes 20 lidí, píše portál Meduza. Podle BBC tam policisté rozehnali účastníky piety, kteří přinesli fotografie Navalného, květiny a svíčky ke dvěma památníkům obětí politických represí. Kvůli pietním akcím bylo v Nižním Novgorodu zadrženo 12 lidí, píše dále Meduza s odvoláním na OVD-Info, které se zaměřuje na monitorování případů zadržených lidí v zemi. Lidé v tomto městě nosili květiny mimo jiné k památníku novinářky Iriny Slavinové, která se v roce 2020 upálila poté, co policie prohledala její byt. Zadržené později policisté propustili.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poslední video Alexeje Navalného. Hlavní kritik Putina se na něm usmívá a žertuje o oblečení

Další lidi policie zadržela v Moskvě, krom jiného u takzvaného soloveckého kamene, památníku obětem represí, který se nachází nedaleko sídla tajné služby FSB. Moskevská prokuratura mezitím obyvatele varovala, aby se neúčastnili nepovolených shromáždění.

Policie u soloveckého kamene zadržela muže, který přišel s transparentem s heslem: „Vrah“. Někteří ruští opoziční představitelé se shodli, že za smrt Navalného, ať už měla jakoukoliv příčinu, je zodpovědný ruský prezident Vladimir Putin. Na jiném místě policie zadržela ženu, která měla papír se slovy: „Dnes zemřel Alexej Navalnyj“. Policie ji podle Meduzy později propustila.

Policisté v Moskvě také zadrželi novinářku portálu RusNews, která informovala o pietě za Navalného, později ji propustili, píše Meduza. Jiného muže poblíž soloveckého kamene podle svědectví jeho přítelkyně během zatýkání zbili, uvádí Meduza, která s odvoláním na OVD-Info také píše o nejméně sedmi zadržených v metropoli. Kanál SOTA zveřejnil video, které podle něj zachycuje tvrdý policejní zásah při zadržení zmíněného muže.

Biden řekl, že neví, co se přesně Navalnému stalo, avšak nemá důvod nevěřit zprávě ruských úřadů, že vězněný opozičník je mrtvý. „Jako miliony lidí po celém světě nejsem překvapený a zároveň jsem touto zprávou pobouřený. Ruské úřady budou mít vlastní příběh, ale nenechte se zmást. Za smrt Navalného je zodpovědný Putin. Putin je zodpovědný. Co se Navalnému stalo, je dalším důkazem Putinovy brutality,“ řekl. Dodal, že jeho vláda zvažuje, jaké další kroky proti Moskvě by mohla podniknout, a kritizoval americkou Sněmovnu reprezentantů za zahájení téměř dvoutýdenních prázdnin bez schválení dalších peněz na podporu ruské agresi se bránící Ukrajiny.

Na pražském náměstí Borise Němcova, kde sídlí ruské velvyslanectví, vzniklo v pátek v podvečer druhé pietní místo, kam lidé pod fotografii Navalného kladli květiny a zapálené svíčky. Lidé skandovali politikovo jméno, drželi jeho fotografie či nápisy označující ruského prezidenta Vladimira Putina za vraha. První pietní místo poblíž ambasády vzniklo už dříve odpoledne. Na stromě demonstranti vyvěsili Navalného fotografii a nápis v azbuce, který říká „My nezapomeneme a my neodpustíme“. Odkazuje na výrok opozičního vůdce, který ho v minulosti použil ve vztahu ke korupční kauze v Rusku, vysvětlila jedna z tvůrkyň pietního místa.

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je zřejmé, že vězněného ruského opozičního lídra Alexeje Navalného zabil ruský prezident Vladimir Putin. Podle Zelenského je Putinovi jedno, kdo zemře, on se hlavně snaží udržet si své pozice. Zelenskyj to v pátek řekl na návštěvě Berlína po jednání s německým kancléřem Olafem Scholzem.

„Pro mě je to zřejmé: Byl zabit. Jako další tisíce, které byly umučeny kvůli tomuto člověku,“ řekl Zelenskyj na adresu šéfu Kremlu. „Putinovi je jedno, kdo zemře. Hlavní je, aby zůstal na své pozici,“ uvedl také prezident země, která se už skoro dva roky brání ruské agresi. „A proto by měl (Putin) také všechno prohrát. Měl by prohrát ... a pak by měl být za své zločiny pohnán k zodpovědnosti, prohlásil Zelenskyj.

Ke smrti Navalného se vyjádřil i třeba britský ministerský předseda Rishi Sunak. „Hrozné zprávy. Alexej Navalnyj coby největší zastánce ruské demokracie prokazoval svoji neuvěřitelnou odvahu celý svůj život. Mé myšlenky jsou s jeho manželkou a ruským lidem, pro který jde o obrovskou tragédii,“ napsal Sunak.

Český premiér Petr Fiala komentoval, že případ Navalného „ukazuje, kam až je Putinův režim ochoten zajít v boji se svými politickými protivníky a názorovými odpůrci“.

Tagy: