Hrdinové nedělní demonstrace. Na policejní koně létaly dlažební kostky, přesto vydrželi

Policejní koně

Na nedělní demonstraci zasahovala také jízdní policie na koních

Během nedělní demonstrace na Staroměstském náměstí v Praze zasahovala také jízdní policie na koních. Přestože jsou koně na podobné situace zvyklí, i tak je pro ně takový zásah velice náročný, a to nejen po fyzické, ale také psychické stránce.

Koně nesou dohromady jako závaží až sto kilogramů. Mají na sobě totiž výzbroj, výstroj, sedlo a jezdce, který musí být také chráněn.

„Na koně i na jezdce lítají všemožné předměty včetně lahví, dlažebních kostek, kovových zábran či plastových košů,“ řekla Pavlína Mottlová z oddělení služební hipologie. Jezdce na koních policie nejčastěji využívá právě na demonstracích, ale i k reprezentaci Parlamentu ČR na různých významných událostech.

Jedním z koní, který na nedělní demonstraci zasahoval, byl i 13letý Casino. U policie slouží zhruba osm let, a patří tak k jedněm z nejzkušenějších. Podle policistů se do práce těší a možná si podobné zásahy i užívá.

Casina teď stejně jako ostatní koně, kteří byli v neděli na demonstraci, čekají minimálně dva dny odpočinku. Neznamená to ale žádné lenošení, koně by totiž neměli jen tak stát ve stáji. Mohli by si tak přivodit zdravotní problémy, jako je například kolika. Pečovatelé je ale například vodí bez zátěže, případně je vypustí do výběhu.

Po několika dnech se mohou zvířecí strážci zákona znovu vrátit do služby nebo k pravidelnému výcviku. Ten je totiž potřeba stále opakovat.

Tagy: