Dva policisty převezli po nedělní demonstraci do nemocnice. Organizátorovi hrozí milionová pokuta

Demonstrace na Staroměstském náměstí

Na místě nedělní demonstrace záchranáři ošetřili devět lidí

Policisté při nedělních protestech proti vládním protiepidemickým opatřením zadrželi 144 lidí. Kriminalisté 14 z nich podezírají z trestných činů násilí proti úřední osobě a výtržnictví, uvedla na webu policejní mluvčí Eva Kropáčová. Část demonstrantů se po oficiálním ukončení akce na pražském Staroměstském náměstí střetla s policií. Útočníci házeli na policisty lahve, kameny, odpadkové koše i petardy. Policie proti nim použila slzný plyn, vodní dělo či zásahové výbušky, vytlačovala je koňmi i vozidly.

Jeden z policistů, kteří byli zraněni na nedělní demonstraci v Praze, má těžký otřes mozku, řekl policejní prezident Jan Švejdar.

„Z celkového počtu bylo 130 osob zajištěno podle zákona o Policii ČR a 14 osob zadrženo pro podezření z trestného činu. Kriminalisté ve všech 14 případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestných činů násilí proti úřední osobě a výtržnictví,“ napsala Kropáčová.

Při protestech bylo zraněno 25 policistů. Policie původně uvedla, že čtyři z nich byli převezeni do nemocnice, mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová ale upřesnila, že byli pouze dva. Zranění utrpěli i demonstranti, do nemocnice byli podle Poštové také převezeni dva z nich. Celkem záchranná služba ošetřila devět lidí, z toho pět na místě, mezi nimi byl jeden policista. Zbylí zranění nevyžadovali lékařské ošetření. Policisté, kteří byli odvezeni do nemocnice, již byli propuštěni do domácího léčení, doplnila mluvčí policie.

Akci svolal občanský spolek Hnutí občanské nespokojenosti. Fotbaloví a hokejoví fanoušci různých klubů předem avizovali, že se k ní připojí. Spolek původně počítal s dvouhodinovým programem, demonstraci ale ukončil už po hodině. Magistrát jej vyzval k ukončení akce, protože počet účastníků několikanásobně překročil 500. Podle odhadu úřadu jich bylo zhruba 2 000, stejný odhad zveřejnila i policie. Většina z nich neměla roušky.

„Samozřejmě ta akce měla skončit co nejdříve, nicméně je to plně odpovědnost toho, kdo to svolal. Od začátku jak policie, tak magistrátní úředníci upozorňovali organizátora, že je tam více účastníků, než je povoleno, že nedodržují rozestupy, nemají roušky. Jeho povinností bylo tu demonstraci ukončit. On tak neučinil. Učinil to až po hodině a bude čelit následkům. Bude s ním zahájeno správní řízení a hrozí mu velmi vysoká pokuta,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček v rozhovoru pro MF DNES.

Policie se na demonstraci připravovala

Na chystanou demonstraci se policie připravovala už v průběhu minulého týdne. „Věděli jsme, že se shromáždění chce zúčastnit 300 až 500 radikálních účastníků zejména z řad fotbalových chuligánů,“ uvedl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondráška. Policisté komunikovali nejen s Magistrátem hlavního města Prahy, ale i se svolavatelem celé akce.

„Snažili jsme se mu vysvětlit, že jeho shromáždění může být zneužito ze strany agresivních účastníků a opakovaně jsme mu pokládali otázky, jestli je opravdu schopen zajistit pokojný průběh celé akce,“ říká Vondráška a dodává, že se organizátora ptali, jestli je připraven nést odpovědnost v případě, že bude legislativa České republiky porušena.

V neděli se na zásahu podílelo více než tisíc policistů. Více než 600 z nich bylo z pořádkových jednotek z Ostravy, Brna, středních Čech, Plzně i Hradce Králové. „Každý občan České republiky má právo se pokojně shromáždit a vyjádřit svůj názor. To, že někteří účastníci shromáždění nedodrželi některá opatření nařízená vládou, v žádném případě nebylo důvodem k zákroku ani k rozpuštění shromáždění,“ vysvětlil první náměstek policejního prezidenta. Vondráška postup policie považuje za správný. „Dokážete si představit, že bychom zakročili v době, kdy na Staroměstském náměstí bylo 2 000 lidí? Myslíte si, že těch 400 radikálních účastníků by se chovalo jinak v průběhu shromáždění? Dokáže někdo domyslet následky? V tomto ohledu považuji postup policie za správný. Toho, co se dělo po rozpuštění shromáždění ze strany svolavatele, jsme byli svědky všichni,“ dodal.

Tagy:
zranění nemocnice policie Policie ČR demonstrace Staroměstské náměstí Jan Hamáček demonstranti Česko Praha Jan Švejdar Jan Hamáček Praha Staroměstské náměstí Policie České republiky Pražský magistrát