Pavel s ochrankou pro nejbližší dny nepočítá. Zemana bude hlídat i po skončení mandátu

Vítěz prezidentských voleb si bude muset zvyknout na život, ve kterém bude mít neustále po svém boku policejní bodyguardy. Osobní strážci jsou již v kontaktu s týmy Andreje Babiše i Petra Pavla. Řeší společně třeba zajištění bezpečnosti na veřejných akcích, které kandidáty před volebním finišem čekají.

O prezidentské kandidáty se zatím starají osobní strážci ze soukromých agentur. Jednoho z nich ale budou po volbách hlídat policisté. Ti s týmy již komunikují. „Jsou z naší strany kontaktováni a je to sledováno, kdyby hrozilo nebezpečí jednomu nebo druhému kandidátovi,“ řekl CNN Prima NEWS Martin Baláž, ředitel Ústavu pro ochranu prezidenta ČR. O životě budoucího prezidenta už mají policisté řadu informací, které týdny sbírali. Detaily příliš prozrazovat nemohou. „V současné době máme třeba zmapováno, kde kandidáti bydlí,“ byl ochotný prozradit Baláž.

Kdyby budoucímu prezidentovi hrozilo nebezpečí, tak mu budou policisté nablízku. To se stalo například při volbách v roce 2013, kdy Miloše Zemana střežila soukromá ochranka i policisté. Plnou ochranu prezidenta Zemana policisté převzali ještě v den, kdy byl zvolen.

Právě policisté si přejí, aby to stejně dopadlo i po letošních volbách. Jinak by ostrahu hlavy státy převzali až po jejím jmenování. „Byli bychom rádi, kdybychom po sečtení hlasů mohli nastoupit,“ uvedl Baláž.

Ochranka i po skončení mandátu

Soukromou ochranku dlouhodobě využívá Andrej Babiš, který má s policejními bodyguardy zkušenosti už z dob, kdy byl premiérem nebo ministrem financí. „Já jsem požádal o ochranku, protože jsou případy, kdy mi hrozí nebezpečí. Nechtěl bych to moc rozvádět,“ nechal se slyšet Babiš v roce 2015. Petr Pavel kolem sebe žádnou ochranku neměl. „Já jsem žil s ochrankou dlouhé roky, ale teď jsem zatím ochranku neměl a pro nejbližší období s ní nepočítám,“ uvedl v pondělí druhý z postupujících prezidentských kandidátů.

Osobní strážce pak bude mít i nadále dosluhující prezident Miloš Zeman. Po skončení mandátu se o něj bude starat policejní bodyguard a řidič limuzíny. Útvar pro ochranu prezidenta ČR zajišťuje bezpečnost všech bývalých prezidentů a policejní strážci se tak starají i o Václava Klause.

Tagy: