Nové informace v případu potratu na Bulovce: Ozval se právník, policie zahájila trestní řízení

Nemocnice Bulovka v Praze (ilustrační foto)

Chybně provedený potrat v nemocnici Na Bulovce

Policie v pátek na sociální síti X zveřejnila výzvu, aby se jí ozvaly ženy, které zdravotníci v pondělí zaměnili v pražské Fakultní nemocnici Bulovka a jedna z nich kvůli tomu potratila. Po druhé hodině odpoledne kriminalisté informovali, že se jim přihlásil právní zástupce jedné z pacientek. Policisté ihned zahájili úkony trestního řízení, případ vyšetřují jako ublížení na zdraví z nedbalosti. Nemocnice se rodině omluvila a je připravena poskytnout pacientce odškodnění.

Páteční výzva policie byla úspěšná. „Děkujeme médiím za zveřejnění výzvy směřované k poškozeným ženám. V průběhu dnešního dne nás kontaktoval právní zástupce jedné z poškozených, který ženu zastupuje,“ informovala policie v pátek odpoledne na sociální síti X. Případem se začala zabývat ve čtvrtek ihned po zveřejnění informací v médiích.

ČTĚTE TAKÉ: Záměna dětí, kóma i smrt. Tragédii na Bulovce předcházely i jiné omyly lékařů, jak skončily?

Chvíli poté doplnili, že již zahájili úkony trestního řízení. „Kriminalisté na základě nově získaných informací ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti,“ napsala policie.

Zdravá těhotná žena, která v pražské nemocnici potratila, přišla podle zjištění CNN Prima News na běžnou kontrolu. Druhé ženě měli lékaři provést takzvanou kyretáž, která se provádí například při léčbě nemocné dělohy, ovšem zákrokem lze i ukončit těhotenství.

K TÉMATU: Jak vedení nemocnice postupovalo od pondělí? Které otázky Bulovka dosud nezodpověděla?

Podle informací CNN Prima News byly obě ženy cizinky, které trvale žijí v Česku.

Lékaři, kteří si měli pacientky splést, byli postaveni mimo službu, pro CNN Prima NEWS to potvrdila tisková mluvčí nemocnice Eva Stolejda Libigerová. „Dotčený personál kliniky je do úplného vyhodnocení nežádoucí události postaven mimo službu s tím, že v případě zjištění porušení závazných pracovních postupů v rámci právě probíhajícího interního šetření bude u konkrétních jednotlivců vyvozena osobní odpovědnost,“ uvedla Libigerová.

Dotčené pacientce nemocnice již vyjádřila hlubokou lítost a omluvu. Je také připravena poskytnout jí odškodnění. „Ujistili jsme ji, že uděláme vše pro to, aby byla vzniklá újma co nejvíce zmírněna a také odškodněna,“ řekla mluvčí. Odškodnění se může podle právničky Kláry Slámové pohybovat v řádech milionů korun. „Bavíme se tady o milionové částce,“ zdůraznila Slámová pro CNN Prima NEWS.

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek oznámilo, že událost považuje za neomluvitelné selhání lidského faktoru.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tragický potrat na Bulovce. Šéf Svazu pacientů vypíchl hlavní chyby, nemocnice se brání

Tagy: