Policie stíhá covidové delikventy: Muž pronásledoval lékaře, žena šířila poplašné zprávy

Jana Peterková

Obvinění dezinformátoři

Kvůli dezinformacím stíhá policie muže, který pronásledoval známého lékaře, a ženu, jež šířila poplašné zprávy, mimo jiné v souvislosti s onemocněním COVID-19. Podle informací CNN Prima NEWS má jít o Patrika Tušla a Janu Peterkovou. Prvně jmenovaný pronásledoval a vulgárně urážel prezidenta České lékařské komory Milana Kubka, doma se pak snažil zastihnout imunologa Václava Hořejšího. Peterková již byla kvůli jedné dezinformace odsouzena.

Tušl společně s dalšími dezinformátory například chodil přímo před dům prezidenta ČLK Milana Kubka. Vulgárně ho urážel a vyzýval jeho sousedy, aby ho „vydali“. Kromě toho se společně s dalším odpůrcem opatření a očkování vydal za Kubkem před polikliniku, kde má ordinaci.

Tušl se společně s dalšími snažil také dobývat do domu, kde bydlí imunolog Václav Hořejší. Chodil rovněž natáčet do očkovacích center.

Peterková již byla kvůli šíření dezinformací před pár dny odsouzena k vysoké pokutě. Tvrdila totiž, že na přelomu let 2020 a 2021 zemřelo několik seniorů v domově důchodců v Měšicích poté, co byli naočkováni.

V té době přitom ještě vakcína v těchto zařízeních kvůli nedostatku aplikována nebyla. S Peterkovou se soudil zřizovatel domova pro seniory a aktivistka se mu nyní musí navíc omluvit. Po rozsudku ovšem oznámila, že se odvolá. Peterková navíc nyní podle webu Aktuálně.cz chce kandidovat na prezidentku.

Peterkové hrozí až osm let vězení

Policie zatím jména obviněných neuvedla. Pouze specifikovala, že jde o devětadvacetiletého muže, který měl „dlouhodobě omezovat známého lékaře v běžném způsobu života“.

„Muž měl dlouhodobě pronásledovat poškozeného, čímž ho mimo jiné omezoval v běžném způsobu života. Poměrně zajímavý je jeden z motivů jednání podezřelého. Tím je podle zjištění kriminalistů získávání finančních darů od jeho podporovatelů, uvedl policejní mluvčí Kryštof Daněk. Obviněnému hrozí až roční vězení.

Ženu zkonkretizovali kriminalisté jako pětačtyřicetiletou. Té navíc hrozí až osm let vězení, protože se podle policistů činu dopustila v době nouzového stavu.

„Podezřelá skrze sociální sítě dlouhodobě šířila různé poplašné zprávy například o tom, že došlo k úmrtí seniorů po podání vakcín v domově důchodců, kdy cílem bylo vyvolat v posluchačích a sledujících osobách pocit strachu z vakcinace," popsal Daněk. Jindy podle mluvčího tvrdila, že Česko obsadí vojáci NATO, jejichž cílem je naprosté vyhlazení Čechů či uváděla, že budou zřízeny koncentrační tábory, ve kterých budou zavřené osoby, které se nepodvolí vládním opatřením proti šíření koronaviru.

Tagy: