Plná parkoviště, neukáznění řidiči, uzavřené silnice. Běžkaři vzali hory útokem

Hory byly opět plné lidí, kolabovala doprava

Policie v dopoledních hodinách uzavřela všechny příjezdové silnice do Bedřichova na Jablonecku po náporu běžkařů, kvůli jejich vozům byly komunikace nepropustné. Není to ale zdaleka jediné místo plné aut, neukázněných řidičů a nedočkavých lyžařů. Podobný stav hlásí Moravskoslezský, Karlovarský i Liberecký kraj.

„Veškeré komunikace jsou na dobu nezbytně nutnou k tomu, abychom tuto situaci nějakým způsobem vyřešili, uzavřené,“ uvedl Robovský. Dodal ale, že z obce lze odjet. Podle starosty je již průjezdná. „Troufám si říci, že uzavírka již není, protože byla pouze krátkodobá a byla provedena proto, že došlo k neukázněnosti řidičů,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Holub. Oficiálně konec uzavírky potvrdila policie ve čtyři hodiny odpoledne.

Řidiči podle starosty nedodržují pokyny parkovací služby a chtějí parkovat tam, kde začíná lyžařská stopa. „Je potřeba projet dál tam, kam jim ukazují, a zaparkovat,“ zdůraznil Holub. Dodal, že běžkaři pak musejí ke stopě dojít zhruba kilometr s vybavením v ruce.

Parkoviště se podle Holuba začala naplňovat již od sedmé hodiny ranní a hlavní parkoviště byla o hodinu později kompletně zaplněna. Podle něj je však nápor návštěvníků srovnatelný s minulými lety.

Blázinec směr Bedřichov 🤕🤕🤕autor Martina Kotrčová

Posted by Roman Bejk Houbek on Friday, January 8, 2021

Silnice na Pustevny je uzavřena, doprava kolabuje

Problémy s dopravou nastaly i v Beskydech, kde policie uzavřela silnici do horského střediska Pustevny, kde vznikl dopravní kolaps. Komplikovaná situace začala již v devět hodin ráno, kdy policisté uzavřeli příjezdovou cestu na Pustevny.

Nyní nahoru pouští pouze autobusy a místní obyvatele. Na silnici se proto tvoří dlouhá kolona aut. Důvodem je, že parkoviště jsou zahlcena vozy návštěvníků. „Přijeli jsme z Brna, abychom vypadli z města a užili si pobyt v přírodě,“ uvedla pro CNN Prima NEWS jedna z řidiček, která čeká v koloně.

Podle ní už na místě vyčkává alespoň 20 minut. „Je to neúnosné, budeme zde minimálně hodinu nebo hodinu a půl. Je to úmorné čekaní,“ popsala řidička. Ta také šla za policisty, kteří aktuálně v místě řídí dopravu.

„Ptala jsem se, kdy nás začnou pouštět nahoru. Řekli mi, že pouští tolik aut, kolik jich seshora sjede. Jenže už sjelo minimálně 30 aut a nikoho nahoru nepostili,“ dodala řidička.

Pro běžkování jsou na horách ideální podnímky

Nápor turistů ve střediscích a skiareálech očekávala i horská služba. „Veškerá sportovní střediska jsou zavřená, lidé nemohli na sjezdovky a například Bedřichov je možná lépe dostupné středisko z Prahy. Takže jsme nápor zájemců trochu očekávali,“ uvedl náčelník horské služby v Jizerských horách David Savický.

Díky přípravám na velké množství návštěvníků si Savický myslí, že mají dostatek lidí i prostředků, aby nápor lidí zvládli. „Je první ideální víkend pro běžkování, jsou pro něj i ideální podmínky, takže nápor běžkařů je vážně obrovský,“ míní.

Posted by Saša Plešingerová on Friday, January 8, 2021

Podle něj Bedřichov vysoký nápor návštěvníků zvládne. „Hůře ale mohou situaci snášet lyžaři, kteří sedí v autě a čekají, až se budou moci dostat na parkoviště. Situace je však podobná na všech nástupních místech na Jizerskou magistrálu,“ komentoval situaci Savický.

Dodržování pravidel, jako jsou rozestupy nebo nošení roušek, však horská služba neřeší. „Běžkování je individuální sport a většina lidí sportuje sama, nebo v rozestupech, jak je dáno charakterem běžkařského lyžování. Zde tedy problém nevidím,“ dodal Savický.

Na Lipně je zatím menší počet zájemců

Na rozdíl od skiareálu Pustevny nebo sjezdovky v Bedřichově dorazil dopoledne na Lipno nad Vltavou menší počet zájemců. „Zatím je ještě brzy, navíc je zataženo a drží se zde mlha. Myslím si ale, že nápor lidí můžeme očekávat po obědě a poté v odpoledních hodinách,“ uvedla mluvčí Skiareálu Lipno Olga Kneiflová.

Při pohybu na sjezdovkách je potřeba, aby návštěvníci dodržovali bezpečnost, ať už se jedná o tu horskou, či covidovou. „Nemáme žádné hlídky, je na každém návštěvníkovi, aby se choval ohleduplně a dbal na osobní bezpečnost. Každý je zodpovědný sám za sebe,“ pokračovala Kneiflová.

Součástí Skiareálu Lipno je i vodní plocha. Někteří lidé proto vzali brusle a vydali se na zamrzlou nádrž. Před bruslením ale Kneiflová ještě varuje: „Může se zdát, že je Lipno zamrzlé. Ještě ale nedoporučujeme na led vstupovat. Sníh, který napadl, zpomaluje zamrzání vodní plochy, a tak by bruslení mohlo být nebezpečné.“

Plná parkoviště hlásí areály napříč celou Českou republikou

Naplněná parkoviště u horských středisek a na horách sleduje Policie ČR a informuje o nich na svém Twitteru. Především někteří řidiči často nedodržují vyznačená místa pro parkování a blokují dopravu. Řidiči by však měli myslet na průjezdnost komunikací a neparkovat u krajnice či lesů.

Policisté také připomínají, že by lidé měli zvážit, zda se o víkendu vydají do hor. Případně mají respektovat pokyny policistů, kteří na mnohých místech řídí dopravu. Stejně tak by měli mít stále na mysli hygienická opatření – dodržovat rozestupy a neshlukovat se.

Ti, kteří se nevydali do hor za sněhem, si mohli zimní sporty užít i v Praze. Každoročně města lákají na venkovní i vnitřní kluziště. Letos jsou kvůli koronaviru přístupná pouze ta venkovní. Sice na nich není zdaleka tak plno jako na parkovištích v horách, ale i tak vyrazilo bruslit poměrně dost lidí.

Tagy: