Na vozovkách je sníh a námraza, varují silničáři. Řidičům doporučují opatrnou jízdu

Sníh na silnicích

Na některých vozovkách v Česku je námraza a sníh, varují silničáři. Sníh podle nich většinou tvoří uježděnou vrstvu, ale může být i umrzlý a zledovatělý. Silničáři doporučují řidičům opatrnost hlavně na silnicích druhých a třetích tříd ve vyšších polohách.

Námraza komplikuje provoz v části Jihomoravského kraje. Z webu správy a údržby silnic plyne, že dálnice D1 v západní části kraje je sjízdná jen se zvýšenou opatrností. Ranní provoz tam místy ovlivňují také nehody. Na 173. kilometru D1 ve směru na Brno se převrátilo nákladní auto. Nehoda je se zraněním, místo zůstává s opatrností průjezdné. Jeden člověk se zranil i při nehodě ve Šlapanicích, informovali hasiči.

Teploty v kraji se nad ránem pohybovaly těsně pod nulou, případně kolem nuly. V minulých dnech sněžilo a pršelo, silnice jsou tedy mokré a mohou namrzat.

Námraza je i na východě Čech

Před namrzlými vozovkami varují i silničáři z východu Čech. Řidiči by měli jezdit opatrně zvláště v oblasti Hlinska, Lanškrouna, Přelouče, Žamberka nebo Vysokého Mýta. V Krkonoších a Orlických horách jsou horské úseky udržované pluhy a inertním posypem. Je na nich uježděná až pět centimetrů silná zledovatělá vrstva. Také v Železných horách je uježděný sníh v oblastech, kde se nepoužívá sůl.

V sobotu ráno bylo na východě Čech většinou zataženo, vál slabý vítr. Na mnoha místech byly sněhové přeháňky. Teploty se pohybovaly mezi minus čtyřmi a plus jedním stupněm.

Na Žďársku v noci sněžilo

Sjízdnost vozovek na některých místech na Žďársku v sobotu mohou komplikovat následky nočního sněžení. „Na Žďársku jsme měli nejvíce práce a museli jsme projíždět všechny trasy. Ale nyní už je situace klidnější. Údržbu jsme v noci na sobotu dělali i na dalších místech v kraji,“ uvedl Petr Paštyka z dispečinku správy a údržby silnic na Vysočině.

Teploty na Vysočině se po ránu drží pod nulou, maximálně dosahují minus tří stupňů Celsia. Podle předpovědi meteorologů bude v kraji oblačno až zataženo a místy může slabě sněžit. Ojediněle se mohou vyskytovat zmrazky a náledí.

Na středočeských silnicích včetně dálnic leží zbytky sněhu

Se zvýšenou opatrností jsou v sobotu sjízdné i některé silnice ve středních Čechách. Většinou jsou mokré po chemickém ošetření, místy ztěžují jízdu zbytky sněhu, vyplývá z informací cestářů. Opatrní by měli být řidiči i na hlavních tazích včetně dálnic a Pražského okruhu. Se zbytky sněhové břečky se řidiči potýkají například na silnicích na Příbramsku.

Teploty ve středních Čechách se ráno pohybovaly od minus tří do jednoho stupně Celsia a vál slabý vítr. Místy jsou hlášeny sněhové přeháňky.

Namrzlé mohou být i silnice na Prachaticku

„Na Prachaticku musejí řidiči počítat s tím, že se na některých místech vyskytují na povrchu zmrazky. Jinak v kraji ošetřujeme vozovky od tří hodin,“ uvedla Soňa Abrahámová z dispečinku jihočeské správy a údržby silnic. Dodala, že silničáři vozovky solí nebo sypou štěrkem. Vozovky v Jihočeském kraji zůstávají nadále sjízdné, avšak pouze se zvýšenou opatrností.

Teploty se na jihu Čech drží pod bodem mrazu. Na Šumavě klesly k minus sedmi stupňům Celsia. Podle předpovědi meteorologů bude v sobotu v kraji oblačno až zataženo a místy může slabě sněžit. Podobné počasí vydrží do nedělního rána, v noci by mělo opět mrznout.

V Jeseníkách leží uježděná vrstva sněhu

Se zvýšenou opatrností jsou ráno sjízdné i silnice na Jesenicku a Šumpersku. Od středních poloh na nich řidiči musejí počítat s uježděnou vrstvou sněhu krytou posypem, místy i s novým sněhovým popraškem. V ostatních částech Olomouckého kraje jsou silnice zpravidla holé a mokré, také tam by kvůli sněhovým přeháňkám měli jezdit motoristé obezřetně, vyplývá z údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

Provoz na silnici I/44 přes Červenohorské sedlo komplikuje hustá mlha. Řidiči se s ní ale mohou setkat i na jiných místech v severní části kraje. V regionu je ráno nejčastěji oblačno až zataženo, místy vane slabý vítr. Teploty se ráno pohybovaly od minus šesti stupňů Celsia do nuly.

Denní teplotní maxima by se podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) měla v Olomouckém kraji pohybovat od minus dvou do plus jednoho stupně Celsia, na horách od minus šesti do minus dvou stupňů Celsia. Bude zataženo až oblačno, zpočátku místy, postupně ojediněle se sněhovými přeháňkami. Večer může být místy i polojasno.

Opatrně jezděte i na Vsetínsku a Zlínsku

Řidičům je doporučena opatrná jízda i na Vsetínsku a Zlínsku. Ve vyšších polohách Beskyd je po sněžení v předchozích dnech pokrývá slabá vrstva sněhu krytá posypem. Vozovky v ostatních částech Zlínského kraje jsou většinou holé a vlhké.

V regionu je ráno nejčastěji zataženo, místy vane slabý vítr a vyskytují se sněhové přeháňky, které snižují dohlednost. Teploty se ráno pohybovaly od minus tří do plus jednoho stupně Celsia. Denní teplotní maxima by podle předpovědi ČHMÚ měla ve Zlínském kraji dosáhnout plus dvou stupňů Celsia. Bude oblačno až zataženo, zpočátku ojediněle se slabým sněžením, během dne přechodně i polojasno.

Vrstva sněhu je i na Liberecku

Vrstva sněhu ošetřená posypem leží v sobotu ráno i na silnicích na Liberecku, Jablonecku, Semilsku a v Jizerských horách. Místy je sníh rozbředlý, silničáři komunikace chemicky ošetřily. Viditelnost na silnicích je kvůli sněžení snížená.

Meteorologové varují řidiče před tvorbou náledí na mokrých silnicích. V sobotu očekávají místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, na jihu jen v ojedinělých případech. Nejvyšší teploty se v sobotu mají pohybovat od minus jednoho do jednoho stupně Celsia, na horách od minus šesti do minus tří stupňů Celsia.

Pozor dávejte i v Ústeckém kraji

V Ústeckém kraji jsou silnice vlhké, sjízdné se zvýšenou opatrností, některé jsou po chemickém ošetření. Na Teplicku, Ústecku a Děčínsku byla dnes ráno dohlednost snížena kvůli dešti či sněžení.

Podle meteorologů by mohla vznikat na mokrých vozovkách náledí. Během dne očekávají na horách a severu kraje občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, na jihu jen ojediněle. Teploty se budou pohybovat od minus jednoho do dvou stupňů Celsia, na horách bude minus pět až minus dva stupně Celsia.

Další dva týdny bude přes den mrznout

Následující čtyři týdny budou teplotně i srážkově průměrné. V příštích dvou týdnech se budou teploty i přes den držet pod nulou, poté se mírně oteplí. Nejvíce srážek by mělo spadnout hned v dalším týdnu od 11. ledna, vyplývá z dlouhodobého výhledu počasí ČHMÚ.

„Týdenní průměry nejnižších nočních teplot předpokládáme kolem minus sedmi stupňů Celsia, týdenní průměry nejvyšších denních teplot kolem minus jednoho stupně Celsia,“ uvedli meteorologové. Od 25. ledna by pak průměr nejnižších nočních teplot měl být zhruba minus čtyři stupně, průměr nejvyšších denních teplot pak plus dva stupně.

Tagy: