Cimický vyznamenání nepřevezme. Proti obviněním ze sexuálního napadení se bude bránit

Psychiatr a spisovatel Jan Cimický

Podrobnosti ke kauze Cimický

Psychiatr a spisovatel Jan Cimický se rozhodl, že za současné situace nepřevezme státní vyznamenání, které mu chce udělit prezident Miloš Zeman. Proti tvrzením několika žen, které lékaře obvinily ze sexuálního napadení a obtěžování, se hodlá aktivně bránit. Kvůli lékařskému tajemství a respektu k pacientům nebude ale tato obhajoba veřejná, uvedl Cimický ve vyjádření. Prezidentská kancelář bere lékařovo rozhodnutí na vědomí a respektuje ho.

„Státní vyznamenání, na které jsem byl navržen, hodlám s ohledem na události posledních dní nepřevzít. Do doby uzavření této kauzy nechci, aby ocenění udělované každoročně významným osobnostem, které si toto uznání zaslouží, bylo letos jakkoliv zneváženo,“ napsal Cimický.

Od prezidenta měl známý lékař dostat vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti kultury. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu v dopise Zemanovi napsal, že Cimický by v dané situaci neměl vyznamenání dostat. Předseda vlády mimo jiné podle serveru iROZHLAS.cz uvedl, že ctí presumpci neviny a není schopen posoudit pravdivost výpovědí. S ohledem na závažnost podezření ale považuje za vhodné, aby bylo od udělení vyznamenání upuštěno.

Sahal mi na prsa, popisuje žena

Obvinění, která jsou nyní na jeho osobu vznášena, dopadají podle Cimického hlavně na jeho rodinu, spolupracovníky a také na jeho současné pacienty. „Jsem připraven se plně hájit, neboť si nejsem vědom žádného provinění takového charakteru, o kterém se nyní z veřejného prostoru dozvídám,“ uvedl psychiatr.

Jednou z údajně napadených byla i moderátorka Martina Hynková Vrbová. Redakci CNN Prima NEWS poskytla otevřený rozhovor.

„Sedl za mě a v tu chvíli mě teda chytil za prsa, začal mě líbat a já nevěděla, co se děje. Pak se mi ho podařilo odstrčit a v tu chvíli si přede mě klekl a začal mi citovat báseň o Šípkové Růžence. Pravděpodobně nějaká z jeho básní, byl trochu v transu a říkal mi Šípková Růženko. Nechápala jsem, co se dělo,“ popsala moderátorka.

Když ho po několika dnech znovu uviděla, choval se prý, jako kdyby se nic nestalo. „Udělalo se mi špatně od žaludku a nebyla jsem schopná vést naše rozhovory,“ podotkla. Režisérovi následně řekla, co se stalo, a odešla z natáčení. Následně jí prý došlo, že Cimický z ní chce udělat blázna, proto před 20 lety nešla na policii.

Pamatujeme si jen první nařčení, hájí se lékař

Ke slovům pacientek o jeho údajném chování se Cimický podle svých slov nemůže kvůli lékařskému tajemství vyjadřovat. Sdělil, že za svůj život se setkal i s tím, že mu pacienti vyhrožovali či fyzicky napadli, někteří ho nenáviděli, jiní mu zase projevovali přespřílišnou náklonnost daleko za hranicí společenské normy.

„Má obhajoba z podstaty mého povolání a hlubokému respektu ke všem svým pacientům a profesnímu okolí nebude veřejná,“ prohlásil Cimický. Ve společnosti podle něj čím dál častěji panuje presumpce viny a možnosti obrany pro neprávem obviněného spočívají pouze ve formě soudních řízení. „Případy se však táhnou několik let a každý si ve výsledku pamatuje pouze prvotní nařčení,“ poznamenal.

Cimický už dříve popřel obvinění herečky a zpěvačky Jany Fabiánové, která v říjnu na sociální síti uvedla, že ji lékař v minulosti sexuálně napadl. Posléze jej ze sexuálně laděných útoků či nevhodného chování obvinilo několik dalších žen.

Případem se už zabývá pražská policie. Cimický ve středečním prohlášení uvedl, že na vyzvání se samozřejmě vyjádří vyšetřovacím orgánům a bude se aktivně snažit dokázat svou nevinu. „Lékař musí lidem pomáhat, ne být pro ně hrozbou. To jsem vždycky ctil a ctít budu,“ zdůraznil psychiatr a poděkoval za obrovskou vlnu podpory a solidarity, která se mu podle dostává od rodiny, odborné i laické veřejnosti a jeho pacientů.

Fabiánová podle dřívějších informací Hospodářských novin zveřejnila příspěvek na sociální síti v reakci na informaci, že Cimický dostane státní vyznamenání. Psychiatra následně po Fabiánové z obtěžování či přímo napadení obvinily v médiích i další ženy.

Ženy popisují obtěžování z 90. let

Někdejší Cimického nadřízený psychiatr Zdeněk Bašný řekl, že Cimického odchod z bohnické léčebny v roce 1996 souvisel právě se sexuálním obtěžováním. Cimický byl v Psychiatrické nemocnici v Bohnicích primářem socioterapeutického a rehabilitačního oddělení v letech 1981 až 1996. Ženy v médiích většinou popisují obtěžování právě z této doby.

Podle trestního zákoníku, který platil do roku 2010, by byly případné trestné činy promlčené po dvanácti, pěti či třech letech podle závažnosti činu.

Tagy: