Známá moderátorka promluvila o Cimickém: Chytil mě za prsa a říkal mi Šípková Růženko

Jan Cimický

Podrobnosti ke kauze Cimický

Mezi oběťmi známého psychiatra Jana Cimického, kterého kvůli sexuálnímu násilí vyšetřuje policie, je podle svých slov i moderátorka Martina Hynková Vrbová. Redakci CNN Prima NEWS poskytla otevřený rozhovor, ve kterém popisuje detaily 20 let starého zážitku v lékařově ordinaci. Podle moderátorky měl Cimický své činy podrobně naplánované.

Třiasedmdesátiletý psychiatr Jan Cimický podle výpovědí několika žen sexuálně obtěžoval své pacientky. Zkušenost s tím má i moderátorka Martina Hynková Vrbová. Ta nikdy jeho pacientkou nebyla. Setkala se s ním při natáčení pořadu.

Když za ním přišla do ordinace, aby doladili detaily natáčení, poslal prý kolegyni domů a ordinaci zamknul. Následně moderátorce řekl, že vypadá špatně, má křivá záda a napíchá jí jehličky. Pak ji údajně usadil na svou pohovku.

„Sedl za mě a v tu chvíli mě teda chytil za prsa, začal mě líbat a já nevěděla, co se děje. Pak se mi ho podařilo odstrčit a v tu chvíli si přede mě klekl a začal mi citovat báseň o Šípkové Růžence. Pravděpodobně nějaká z jeho básní, byl trochu v transu a říkal mi Šípková Růženko. Nechápala jsem, co se dělo,“ vypráví moderátorka.

Přemýšlela, kam chce lékař vést situaci dál, zda ji nechce znásilnit. Celou dobu prý myslela na to, zda nechal klíč ve dveřích. „Pak jsem mu řekla, že je mi zle a jsem klaustrofobik. Po několika opakováních mě nechal a řekl, že mě doprovodí na autobus. Otevřel mi, vyběhla jsem a tím to celé skončilo," vzpomíná Hynková Vrbová.

Při setkání se jí udělalo špatně od žaludku

Když ho po několika dnech znovu uviděla, choval se prý jako kdyby se nic nestalo. „Udělalo se mi špatně od žaludku a nebyla jsem schopná vést naše rozhovory,“ podotkla. Režisérovi následně řekla, co se stalo, a odešla z natáčení.

Vše následně prozradila svému tehdejšímu příteli, který si to chtěl jít s Cimickým vyřídit. Hynkové Vrbové to ale nepřišlo jako dobrý nápad. Prý pochopila, že Cimický je manipulátor, který měl vše promyšlené, včetně odchodu kolegyně a slovech o tom, jak vypadá špatně. Došlo jí prý, že z ní chce udělat blázna, proto nešla na policii.

Když se situace v ordinaci odehrála, moderátorka si myslela, že je jediná na světě a šlo o momentální selhání lékaře. Jenže advokátku Lucii Hrdou oslovilo dalších 25 žen.

Hynková Vrbová si jich váží, protože se rozhodly mluvit. „Ony byly v jiné pozici než já. Přišly za ním, aby jim pomohl, a když odcházely, musely být v naprosto zoufalém a traumatizujícím stavu. Vážím si toho, a právě svou výpovědí je chci podpořit. Nebyla jsem jeho pacientka, nebrala jsem žádné léky. Nebyla jsem žádným způsobem pod vlivem jakýchkoli látek. Pan Cimický to prostě zkoušel na všechny ženy a pacientky,“ vypráví Hynková Vrbová.

Hynková Vrbová chce vzkázat, že i když mají lidé bílý plášť, neznamená to, že by neměli nějaký problém, které si vybíjejí na někom, kdo za nimi přijde s důvěrou. „Nevěřme všem, kteří mají ve společnosti nějaké postavení. Nevidíme dovnitř, nepodceňme je,“ apeluje 20 let po incidentu.

Kvůli obtěžování přišel Cimický o práci

Poškození s podobnou zkušeností se mohou obrátit přímo na policii. Pokud by se prokázalo, že Cimický se sexuálního násilí dopouštěl soustavně, soud by pak pravděpodobně bral v potaz i případy, ke kterým došlo před desítkami let. „Některé z nich jsou svědkyně a některé z nich jsou oběti nějakých pokusů o znásilnění a nebo sexuální obtěžování, nebo sexuálního nátlaku,“ tvrdí advokátka Hrdá.

Právě kvůli nařčení ze sexuálního obtěžování už v roce 1996 Cimický skončil pracovní poměr v bohnické léčebně, poté co zde pracoval 15 let. Jeho nadřízeným byl tehdy Zdeněk Bašný, ke kterému chodily stížnosti na nevhodné chování. „Nebyly to stížnosti od těch poškozených, ale stížnosti od jejich blízkého okolí, ty popisy byly věrohodné, takže já jim přikládal velkou váhu,“ říká Bašný.

Cimický už dříve nařčení ze sexuálního obtěžování odmítl. Naše redkace se ho pokoušela v úterý s žádostí o vyjádření kontaktovat – neúspěšně. Stížnosti v případě Cimického jsou o to závažnější, že ženy, které si na něj stěžují, k němu přišly s důvěrou vyhledat psychiatrickou pomoc. Místo toho měly odejít v ještě horším stavu.

„Jsou to lidé závislí, kteří jsou v těžkých stavech. Jdou si říct o pomoc a vlastně tam dochází k poškození, se kterým si oni sami neví rady, už jenom tím, v jakém stavu oni se nachází,“ říká Zdeněk Bašný.

O sexuálním obtěžování promluvila před několika týdny zpěvačka Jana Fabiánová v reakci na to, že Cimický by měl dostat od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání. V posledních dnech pak případ začal rezonovat českými médii a ozývá se čím dál víc údajně poškozených žen. Premiér Andrej Babiš už se dříve vyjádřil, že státní vyznamenání, které chce prezident udělit, by Cimický dostat neměl.

Tagy: