Policista, kterého v Mannheimu pobodal útočník, zemřel. Obětoval se za jiné, truchlí kolegové

Policista, kterého v pátek pobodal útočník na politickém mítinku v centru německého Mannheimu, následkům svého zranění podlehl. S odvoláním na policii o tom v neděli informovala agentura DPA. Devětadvacetiletého policistu pachatel několikrát bodl do oblasti hlavy, při útoku zranil dalších pět lidí.

„Policista bezprostředně po činu podstoupil operaci a byl uveden do umělého spánku, svým vážným zraněním ale podlehl 2. června pozdě odpoledne,“ uvedly úřady.

ČTĚTE TAKÉ: Čech vytáhl pistoli na matky s dětmi. Policisté ho pustili, rodiče v Kostolišti mají strach

„Truchlíme za ztrátou policisty, který svůj život obětoval za bezpečí ostatních,“ píše se v prohlášení.

Útok na náměstí Marktplatz v centru Mannheimu se odehrál v pátek dopoledne během akce hnutí Pax Europa, které je kritické vůči islámu. Celkem bylo zraněno pět příslušníků tohoto hnutí včetně jeho šéfa, kritika islámu Michaela Stürzenbergera.

Motiv pětadvacetiletého útočníka je stále nejasný. DPA napsala, že muž se narodil v Afghánistánu a do Německa se přistěhoval jako dospívající v roce 2014. Je ženatý, má dvě děti a žije ve městě Heppenheim severně od Mannheimu.

Zraněn je také útočník, kterého při zásahu postřelila policie. Kriminalisté ho kvůli tomu dosud nemohli vyslechnout.

„Zpráva o tragédii mě zasáhla až do morku kostí,“ uvedl dnes večer ministerský předseda spolkové země Bádensko-Württembersko, kde se útok odehrál, Winfried Kretschmann.

Smrt mladého policisty komentovala řada dalších německých politiků. Spolkový kancléř Olaf Scholz vyjádřil své „nejhlubší“ zděšení na platformě X. „Jeho nasazení pro bezpečnost nás všech si zaslouží nejvyšší uznání. V těchto těžkých hodinách jsem v myšlenkách s jeho rodinou a se všemi, kteří ho oplakávají, napsal politik.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová uvedla, že ji smrt mladého policisty „nekonečně“ zarmoutila. „Statečně zakročil, když chtěl zachránit životy. Padl ve službě za bezpečnost nás všech,“ uvedla. Německé policejní odbory reagovaly vyjádřením lítosti, ale také rozhněvanou reakcí: „Násilí, s nímž se denně setkáváme, je brutální, nelidské a často smrtelné,“ uvedl regionální šéf odborového svazu policistů Ralf Kusterer.

Spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier rovněž kondoloval rodině zabitého policisty. „Tohle nesmí pokračovat. Násilí ohrožuje to, co učinilo naši demokracii silnou,“ varoval spolkový prezident.

V souvislosti s útokem v Mannheimu a se sobotním napadením politika CDU Rodericha Kiesewettera kancléř Scholz oznámil, že Německo bude proti násilí tvrdě zasahovat. „Zakročíme proti každému, kdo se pokusí používat násilí k omezení demokratického prostoru,“ řekl Scholz. A platí to bez ohledu na skutečnost, zda je motivem levicový, pravicový nebo islamistický extremismus, dodal spolkový kancléř.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Policisté zasahovali ve škole na Olomoucku. Prověřovali oznámení o uložení výbušniny

Tagy: