Po masakru v texaském Uvalde půjde škola k zemi. Policie zcela selhala, tvrdí úřady

Pietní místo v texaském Uvalde

Škola v americkém Uvalde půjde k zemi

Škola v americkém Uvalde půjde k zemi. Celosvětovou pozornost získala 24. května, kdy tam 18letý střelec zabil 19 žáků a dvě učitelky. Podle starosty městečka nemůže nikdo učitele ani děti nutit, aby se do školy vrátili. Dosavadní výsledky vyšetřování ukazují, že policejní zásah byl naprostým selháním. Na nepochopitelné otálení policie si od počátku stěžovali i rodiče.

Robb Elementary school v obležení květin a hraček. Na tragédii, která se tu stala téměř před měsícem, nemůže a ani nechce nikdo zapomenout.

„Je to ostuda, byla tam stovka policistů a dítě jsem si musela zachránit sama,“ vzpomínala matka Angeli Gomezová. A o zklamání mluví i další rodiče. „Šéf policie Pete Arredondo zklamal naše děti, učitele, celé naše město,“ prohlásil otec jednoho z dětí Brent Cross.

Scény plné zoufalství a hněvu se objevovaly hned při útoku. Rodiče nechápali, proč je policie u školy, ale nezasahuje. Policejní šéf přitom čekal na posily. „Máme přesvědčivé důkazy, že reakce policie byla naprostým selháním. Tři minuty poté, co útočník vnikl do školy, tam bylo dost vyzbrojených policistů, aby ho zneškodnili. V tom ale zabránil policejní šéf, upřednostnil životy policistů před životy dětí,“ uvedl šéf texaského ministerstva veřejné bezpečnost Steve McCraw.

Rodiče volají po trestech

Zbraně měli, chyběly rozkazy. To dokazují i záběry z kamer ve škole. Plně vyzbrojení policisté, i se štíty, tam byli prokazatelně před dvanáctou hodinou, zasáhli ale až ve 12:50. 18letý Salvador Ramos zatím vystřílel téměř celou třídu, měl na to téměř hodinu a půl.

„Nechali naše děti zemřít, nechali je tam vystrašené a plačící. Jsou to trénovaní profesionálové, v neprůstřelných vestách, tak proč jim trvalo tak dlouho, než zasáhli? Za to musí někdo zaplatit,“ prohlásil otec zavražděného chlapce José Flores.

V americkém senátu leží návrh zákona o zpřísnění přístupu ke zbraním, první za několik desetiletí. Senátoři už odhlasovali, že se jím budou dál zabývat. V Uvalde se zatím rozhodli, že škola, kde se masakr odehrál, půjde k zemi. Stejně jako škola Sandy Hook. Tam v roce 2012 teprve 20letý střelec zabil dvacet dětí.

Tagy: