USA řeší další policejní střelbu. Černošský mladík zemřel u nápisu „Black Lives Matter“

Clevelandem otřásla smrt 18letého mladíka.

Střelba na 18letého Afroameričana

Spojenými státy cloumá další případ policisty, který zastřelil černošského mladíka. Strážci zákona ve městě Cleveland Heights usmrtili 18letého Christiana Thomase poté, co měl spor s otcem. Údajně byl ozbrojený a v domě dokonce vypálil jednu ránu. Rodina s postupem policie nesouhlasí a dožaduje se spravedlnosti. Záběry z kamer přichycených na tělech policistů vyvolávají otázky o zásahu.

Ke konfliktu, k němuž vyjela policie, došlo na konci srpna v domě, kde Christian žil s rodinou. Předcházelo mu volání svědků na tísňovou linku kvůli jeho sporu s otcem. Mladík měl mít podle svědků prst na spoušti. Policisté, kteří na místo přijeli, prý Christianova otce slyšeli, jak syna prosí, aby prst sundal, informoval web Fox8. V jednu chvíli pak měli vidět ve dveřích i Christiana se zbraní v ruce a následně se ozvala rána.

ČTĚTE TAKÉ: Zdrogovaný Ukrajinec zmlátil lékařku a sestřičku v Litoměřicích. Soud ho vyslechl přes video

Po ní otec odešel z domu a policii prosil, aby jeho syna nezabíjela. Ten vyšel na verandu a měl být stále ozbrojen. „Stále měl u sebe zbraň,“ popsal později policejní náčelník Chris Britton. Policisté zahájili palbu, i když přes stínítko neměli ideální výhled, a mladíka zasáhli. I přesto, že mu okamžitě poskytli první pomoc, Christian střelbu nepřežil.

V úterý se rodinní příslušníci a přátelé sešli před radnicí města Cleveland Heights a žádali transparentnost při vyšetřování. Vadí jim, že dosud neviděli všechny dostupné záběry z policejní akce. Zásah totiž snímaly kamery připevněné na strážcích zákona, jak uvedl právník rodiny Stanley Jackson, záznam ovšem viděl pouze ze dvou pohledů. Z toho, co viděl, se mu nezdál ani samotný postup policistů. Na shromáždění řekl, že ze záběrů se mu zdálo, že „nebyli dostatečně vycvičeni“.

Podle starosty Cleveland Heights Kahlila Serena se ale všichni snaží být vůči rodině co nejotevřenější. „Chci dát lidem vědět s naprostou jistotou, že všechny informace, které jsme měli k tomuto incidentu, že všechny důkazy byly předány kriminalistickému úřadu,“ popsal serveru News5Cleveland Seren.

Nemáme za cíl mlžení

Zdůraznil také, že město nic nezatajuje, ale nechce, aby někdo ze záběrů vyvozoval předčasné úsudky nebo je nezneužil. „Vím, že postupem času se najdou lidé, kteří si o záměrech města i důstojníků vyvodí svoje domněnky, ale chci, aby se vědělo, že naším záměrem je zveřejňovat nové informace tak rychle, jak jen to půjde,“ popsal.

Rodina podle něj uvidí ještě jedno ze zásahu. „Nic z toho, co tady děláme, nemá za cíl zamlžit nebo zakrýt pravdu,“ apeloval podle webu Cleveland19 starosta. „Víme, že na jeho životě záleželo a je pro nás důležité, abychom to udělali správně,“ doplnil Seren.

Paradoxem osudu černošského mladíka bylo, že podle svědků zemřel pár kroků od nápisu „Black Lives Matter“, který odkazuje na hnutí, jež protestuje proti policejní brutalitě a rasové nerovnosti.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Anonym vyhrožoval střelbou na fakultě v Ostravě. Škola dočasně uzavřela univerzitní budovy

Tagy: