Kandidatura Nerudové do EP? Přinese svěží vítr, Evropa potřebuje nový impulz, zní reakce

Danuše Nerudová a Jan Farský

Budu kandidovat do Evropského parlamentu, oznámila Nerudová

Danuše Nerudová do Evropského parlamentu (EP) přinese svěží vítr. Myslí si to člen TOP 09 Marek Gajoš, který navzdory lehkému zklamání, že se do voleb ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka chystá zapojit na kandidátce STAN, chce Nerudové pomoci. Obdobně pozitivně oznámení ekonomky přijal hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN). „Evropa potřebuje nový impuls,“ vzkázal. Podle komentátora MF DNES Petra Koláře není kandidatura Nerudové ničím nečekaným, spekuloval také o možnosti, že by se do budoucna mohla ucházet o post eurokomisařky.

„Jsem rád, že Danuše Nerudová kandiduje do Evropského parlamentu. Byť je to za jinou stranu, než jsem doufal, tak jsem připraven jí i v těchto volbách pomoci. Danuše Nerudová přinese do Evropského parlamentu svěží vítr. Přeji hodně štěstí,“ napsal na sociální síti X člen TOP 09 Gajoš.

„Oceňuji, že profesorka Danuše Nerudová chce pomoct spojovat liberální proevropské demokratické síly. Její rozhodnutí ucházet se o nominaci na kandidátku STAN mě osobně moc těší. Může nám pomoct vybudovat přesvědčivou, sebevědomou evropskou kandidátku lidí, kteří mají ambici spoluurčovat budoucnost Evropy, ne si přihrávat ‚malou domů‘ nebo si z EU udělat strašáka pro sbírání falešně národoveckých bodů,“ reagoval předseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan.

ČTĚTE TAKÉ: Tvrdé drogy jako znak luxusu i pocit moci. Experti promluvili o narkotikách v politice

„Gratuluji Danuši Nerudové, že si vybrala STAN. Těším se, že ji i Jana Farského, Radima Sršně a další kandidáty budu v našem kraji při volbách do europarlamentu podporovat. Evropa potřebuje nový impuls,“ napsal na sociálních sítích hejtman Olomouckého kraje Suchánek.

Podporu bývalé prezidentské kandidátce vyjádřil i někdejší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který jí popřál hodně štěstí v politické kariéře. Nerudová může podle něj slibně využít potenciál z prezidentské volby.

„Kandidatura Nerudové mě nepřekvapuje. Sám jsem o tom, že bude kandidovat za STAN, psal. Nějak tak se to v kuloárech vědělo. Myslím si, že součástí dohody Danuše Nerudové, která se v podstatě coby kandidátka do Evropského parlamentu nabídla víceméně všem, může být i to, že se s ní bude počítat do budoucna jako s možnou adeptkou na post eurokomisařky,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Kolář. Připomněl, že podle vládní dohody má pozici eurokomisařky obsadit PirStan, z této koalice podle něj vyšlo jako silnější hnutí STAN.

Obrovská výzva pro STAN

Politolog Jan Kubáček ve vysílání CNN Prima NEWS poukázal na to, že se Danuše Nerudová v minulosti netajila tím, že by o pozici eurokomisařky stála. „Spíše se spekulovalo, s kým by do voleb  šla. STAN má logiku, myslím, že to souvisí s nominací do Evropské komise. A pro STAN je to zajímavé, protože Nerudovou mohou překrýt kauzu Dozimetr a částečně i určitou nespokojenost voličů s jejich angažmá ve vládě Petra Fialy (ODS),“ uvedl.

Plán kandidovat do EP na kandidátce STAN podle Kubáčka značí jednu velkou výzvu. „Nerudová velmi době ovlivňuje a oslovuje mladé a městské voliče, horší už to ale bude s oslovováním konzervativnějších voličů z menších obcí, venkova a městeček, což je volební bašta STAN. Starostové nyní budou stát před velikým úkolem, jak tento typ voličů –⁠ skeptičtějších a kritičtějších vůči Green Dealu či celé řadě inovací z EU –⁠ získat na svou stranu a dostat k volbám. Sama Danuše Nerudová k tomu stačit nebude,“ dodal politolog.

Tagy: