Zelenskyj už politiky tolik netáhne. Do Kyjeva teď míří hlavně hvězdy šoubyznysu

Volodymyr Zelenskyj a Ben Stiller

Válka na Ukrajině (22.8.2022 12.00)

V prvních měsících války na Ukrajině bylo v kanceláři ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského velmi živo. Přijížděl za ním jeden západní státník za druhým, přičemž do paměti se mnohým vryla především cesta českého premiéra Petra Fialy (ODS), který společně se svým polským a slovinským protějškem politické túry na Ukrajinu v podstatě odstartoval. Nyní už návštěvy politických představitelů na Ukrajině zdaleka nejsou tak časté. Zelenskyj v Kyjevě častěji vítá například filmové hvězdy či zpěváky.

Český premiér Petr Fiala, jeho polský protějšek Mateusz Morawiecki a dnes už bývalý slovinský předseda vlády Janez Janša. Tohle trio ještě společně s nestorem polské politické scény Jaroslawem Kaczynskim zahájilo v polovině března, tedy zhruba tři týdny po začátku ruské invaze na Ukrajinu, státnické cesty politiků do válkou zmítané země.

Jejich příkladu následovali další představitelé západních států a Evropské unie. Do Kyjeva se tak podívali třeba polský prezident Andrzej Duda, šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, britský ministerský předseda Boris Johnson a po dlouhé době (a také kritice) rovněž francouzský prezident Emmanuel Macron s německým kancléřem Olafem Scholzem.

V poslední době z politických cest na Ukrajinu zaujmou snad jen další návštěva polské hlavy státu, končícího Borise Johnsona či českého ministra školství Vladimíra Balaše (z hnutí STAN). Ty ale příliš velkou pozornost už nevyvolaly. V Zelenského prezidentské kanceláři v Kyjevě se i tak dveře netrhnou. Politiky totiž střídají světově známé celebrity. Už několik měsíců poměrně hojně přijímá hvězdy filmového plátna či osobnosti hudebního světa.

Před nedávnem zaujal svým setkáním se Zelenským třeba americký herec Ben Stiller. „Setkávám se zde s lidmi, kteří byli zasaženi válkou, a poslouchám, jak změnila jejich životy,“ komentoval svoji cestu Stiller, který je zároveň ambasadorem uprchlické politiky pod hlavičkou Organizace spojených národů (OSN).

Viditelně velký vliv měla cesta na Ukrajinu na dalšího z amerických herců Lieva Schreibera. Napřed se společně s bývalým vynikajícím ukrajinským fotbalistou Andrijem Ševčenkem setkal se Zelenským, poté s bývalou fotbalovou hvězdou navštívil některé oblasti, které si prošly ruskou okupací. „Na Ukrajině jsem potřetí, ale v Kyjevě od začátku invaze poprvé. Myslel jsem, že vím, co očekávat, co se týče ničení a bolesti, kterých zde budeme svědky, ale nejvíc mě zasáhly osudy místních lidí,“ citovala ukrajinská média Schreibera. Společně se Ševčenkem rozjíždí světovou kampaň na podporu Ukrajiny zaměřenou na mládež.

Penn zažil válku na Ukrajině na vlastní kůži

Unikátní zkušenost má za sebou další americký herec a rovněž režisér Sean Penn. Ten totiž na Ukrajině byl přímo v době, kdy Rusové na konci února zahájili svoji ofenzivu. Jeho natáčení tak přerušila válka a Penn společně se svým americkým štábem po vlastní ose přešel hranice Ukrajiny s Polskem, aby se dostal do bezpečí.

Na konci června se hvězda stříbrného plátna na Ukrajinu vrátila. „Nevíme, jak hrozivé a nesmyslné budou lidské ztráty. Ale víme, že Ukrajina přetrvá,“ řekl k ukrajinské situaci Penn již během března pro americkou televizní stanici CNN. V Kyjevě jednal se Zelenským o svém natáčení na Ukrajině, které chce přetvořit ve válečný dokument. „Celý svět bude brzy moci vidět celou pravdu o této válce díky tomuto filmu. Seane, děkuji ti za podporu našeho státu a našeho lidu,“ vzkázal ukrajinský prezident Pennovi.

Zkraje srpna do Kyjeva za Zelenským zamířila rovněž oscarová herečka Jessica Chastainová. „Pro nás je návštěva takto známých osobností extrémně cenná. Díky tomu svět uslyší a ještě více pochopí pravdu o tom, co se v naší zemi děje,“ oznámil k návštěvě herečky Zelenskyj.

Kapela U2 zahrála v kyjevském metru

Velkým překvapením byla květnová návštěva Kyjeva ze strany Bona a Edge, tedy zpěváka a kytaristy legendární rockové kapely U2. Společně uspořádali v prostorách kyjevského metra, které za války slouží jako úkryt před bombardováním, koncert pro skrývající se Ukrajince. Bono zazpíval své největší hity a přidali se k němu i někteří vojáci.

Se Zelenským se pak na konci července setkala i britská zpěvačka Ellie Gouldingová. Ta později prostřednictvím Instagramu uvedla, že na místo přijela, aby „vzdala hold ukrajinskému lidu za jeho odvahu a výdrž“.

V dubnu pak ukrajinský Lvov, kam proudily tisíce ukrajinských uprchlíků, náhle navštívila americká herečka Angelina Jolie. Na rozdíl od ostatních se však se Zelenským nesetkala, její přítomnost ovšem i tak vzbudila mimořádnou pozornost.

Tagy:
válka invaze Ukrajina návštěva celebrita Petr Fiala herec Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Sean Penn Angelina Jolieová ruská invaze na Ukrajinu Liev Schreiber