Politolog: Hlasování o nedůvěře byla prkotina. ANO chce ukázat, kdo vládě šlape na paty

Za tradiční rituál označil druhou snahu opozice svrhnout vládu Petra Fialy (ODS) politolog Lukáš Jelínek. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS zmínil, že ve srovnání s dalšími důvody pro nedůvěru vlády bylo hlasování prkotinou. Je si jistý, že hnutí ANO se jednáním snažilo podpořit předsedu Andreje Babiše v prezidentské kampani.

„Je to tradiční rituál, který se čas od času jednou, někdy dvakrát do roka, opozice rozhodne využít. V historii jsme zažili již sedmnáct hlasování, z nichž vyšlo pouze jedno. Ani tentokrát nikdo nečekal, že by opozice s menšinou vládu odstavila. Využila však příležitost, kdy se na mimořádné schůzi mají možnost ze široka vyjádřit k aktuálním politickým otázkám a vést debatu, na kterou bohužel nebývá během běžných schůzí poslanců čas,“ hodnotil Jelínek.

Doplnil, že se podle něj jedná o drobnou daň za to, že se daným otázkám politici nevěnují průběžně. „Pak by ochably důvody pro hlasování o nedůvěře,“ dodal. Okomentoval také přesvědčení zejména vládních poslanců, že hlasování o nedůvěře mělo sloužit jako podpora Andreje Babiše v blížícím se druhém kole prezidentských voleb.

„Docela určitě to tak bylo. ANO tvrdí, že hlasování svolalo proto, že se jim na běžný program nepodařilo dostat body, na nichž mu záleželo. Ve srovnání s dalšími důvody pro vyslovení nedůvěry vládě je to prkotina. Reálným důvodem byla podpora Babišovy kampaně. Chtěli ukázat, kdo skutečně vládě šlape na paty a bojuje proti ní,“ hodnotil politolog.

Připomněl také, že před Vánoci hlasování o nedůvěře chystalo hnutí SPD. „Tehdy to ANO odmítlo s odůvodněním, že na to není čas a nemají dostatečný počet hlasů. Podle mě si to ANO rozmyslelo i proto, že chce získat hlasy, které nedostal Jaroslav Bašta. Tedy těch, kteří podporují SPD. Proto ANO přebírá Okamurovu rétoriku ve vztahu k válce a vládě. Jednání o nedůvěře mělo tento trend završit,“ doplnil s tím, že ANO chce ukázat, že je nejvýraznější protivládní silou v čele s Babišem coby prezidentským kandidátem.

Velkou předvolební debatu s Andrejem Babišem a Petrem Pavlem můžete sledovat na CNN Prima NEWS. Oba kandidáti přijali pozvání do Superdebaty: Boj o Hrad, která se uskuteční 25. ledna od 20:15.

Tagy: