Stopka ruského plynu? To by byla konečná pro vládu i Fialovu kariéru, říká expert

Petr Fiala

K věci (711)

Evropští lídři se obávají, že Vladimir Putin neotevře kohoutky plynovodu Nord Stream 1 ani po plánované údržbě, která skončí 22. července. Čechům by konec ruského plynu přivodil spoustu nepříjemností, zejména v průmyslu. Podle politologa Jana Kubáčka by takový scénář mohl vést k pádu tuzemské vlády a konci politické kariéry premiéra Petra Fialy (ODS). Expert zároveň podotkl, že by Česko v rámci energetické bezpečnosti mělo z předsednictví v Radě EU vytěžit maximum.

„Buďme rádi za české předsednictví, protože teď sedíme alespoň částečně uprostřed stolu. Jsme schopni něco vyjednat. Normálně bychom byli spíš v koutě a protlačili naprosté minimum. Teď můžeme získat lepší podmínky od jiných dodavatelských zemí,“ zhodnotil Kubáček současnou situaci.

Podle něj musí nyní vláda neustále jednat s partnery a hledat alternativy, jak ruský plyn nahradit. „Petr Fiala si uvědomuje, že pokud by opravdu nastala situace nula – tedy kompletní stopka – tak to je konečná pro jeho vládu. Češi by tohle neakceptovali. Byl by to konec jeho politické kariéry,“ řekl politolog v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Pravidelná roční údržba plynovodu Nord Stream 1, který vede po dně Baltského moře z Ruska do Německa, odstartovala v pondělí. Někteří západní představitelé se obávají, že Moskva tento plynovod, jenž je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do EU, již znovu neotevře. To by pro některé evropské státy včetně Česka znamenalo obrovský problém.

Kubáček však nepředpokládá, že by došlo k úplnému zastavení. „Kdybych si měl vsadit, tak 22. července, kdy se bude řešit, jestli se ty kohouty zase spustí, tak pojedou na 30 až 40 procent. Bude to takové klasické Putinovo řešení: Nemůžete říct, že to blokujeme, ale doženeme vás k novému vyjednávání a ústupkům,“ vysvětlil politolog.

Zestárne Fiala o deset let?

Podle Kubáčka však lze v současnosti jen těžko odhadovat budoucnost, protože celá energetická otázka Evropy obsahuje hodně proměnných. „Nevíme, co udělá Rusko a jak budou reagovat arabské země, které mohou plyn dodávat. Celá věc bude vyžadovat hodně trpělivé práce. Fiala nám během následujícího půlroku zestárne o deset let. Bude to hodně těžký mandát,“ předpověděl.

Ruská plynárenská společnost Gazprom, nad kterou má kontrolu Kreml a která vývoz plynu potrubím ze země zajišťuje, už v červnu snížila tok plynu v Nord Streamu 1 zhruba na 40 procent původní kapacity. Zdůvodnila to technickými problémy.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck považuje snížení kapacity plynovodu za politicky motivovaný krok, kterým se Rusko snaží vyvolat nejistotu na evropském trhu a zvýšit ceny plynu.

Podobně věc okomentoval i Kubáček: „Jde o komplikovanou situaci. Kroky Vladimira Putina jsou nevyzpytatelné. Hraje si s celým světem jak kočka s myší. Záměrně testuje odolnost a jednotu protistrany.“

Tagy: