Prymula je jediná náhrada za Blatného. Rozhodne ale britská mutace, říká politolog

Politolog Jan Kubáček

Jan Kubáček o Blatném a Babišovi

Pokud by se premiér Andrej Babiš (ANO) rozhodl vyměnit ministra zdravotnictví Jana Blatého (za ANO), jediný, kdo ho může nahradit, je bývalý šéf resortu Roman Prymula. Pro CNN Prima NEWS to řekl politolog Jan Kubáček. Podle něj rozhodne, jak silně se v Česku projeví britská mutace koronaviru. Kubáček zároveň dodal, že v současné situaci by vzal místo ministra zdravotnictví málokdo.

„ Blatný má výhodu, že situace je složitá a málokdo by do zdravotnického resortu šel. Je to výzva pro politika sebevraha reprezentovat například očkování v rozběhu. Poslední, co potřebujeme, když už je nedostatek vakcín, je ještě zmatkovat,“ řekl pro CNN Prima NEWS politolog Kubáček.

Spekulace o možném konci Blatného se objevily poté, co ČT přišla s informací, že šéf resortu by se měl změnit do dvou týdnů. Jendou z variant podle ČT bylo, že ministrem by se stal premiér Babiš a výkonným ministrem epidemiolog Roman Prymula. Ten skončil v říjnu poté, co společně s poslancem Jaroslavem Faltýnkem (ANO) navštívil na konci října vládou zavřenou restauraci na pražském Vyšehradě. Kromě toho byl také vyfocen bez roušky.

Na dotaz, zda by v současné situaci měl po odvolání Blatného Babiš kam sáhnout, Kubáček odpověděl: „Vyjma profesora Prymuly nemá kam.“ Politolog také Prymulu pochválil v souvislosti s jeho komunikací a odporem vůči premiérovi.

„Premiér byl, je a bude silový a rád vstupuje do těchto témat. A jediný, kdo to dokázal ustát, byl profesor Prymula, který je vojenského ražení a potrpěl si na centrální epidemiologickou znalost. Pan Blatný podceňuje komunikaci ve velení, že musí mluvit jedna hlava a opakovat jedno poselství. Ne, že něco jiného slyšíme od ministra, něco dalšího od vlády a něco jiného zase od tiskového orgánu ministerstva,“ vysvětlil Kubáček s tím, že Prymula říkal jasná a krátká hesla, kterým lidé rozuměli.

Prymula si měl posypat hlavu popelem

Prymula podle politologa v čele resortu po své aféře s restaurací a rouškou končit nemusel. „V politice platí ‚nikdy neříkej nikdy‘. Jsem přesvědčen, že kdyby si pan Prymula posypal hlavu popelem a nabídl rezignaci, pan prezident by ji nepřijal a Prymula by vše odpracovával. Veřejnost by ho posuzovala jen s dalším děním,“ prohlásil Kubáček.

Vše ale prý rozhodne, jak moc Česko zasáhne britská mutace covidu. „Být ministrem zdravotnictví v jakékoliv vládě je složité, zdraví je totiž velké politikum a dotýká se každého z nás, zejména v této době. Ukáže se, že rozhodne britská mutace. Pokud to tu nebude zvládnutelné, Prymula by se mohl vrátit. Přeci jen ministr Blatný bude v čele resortu jen do říjnových voleb,“ míní Kubáček.

Pokud by ale k personální rošádě mělo dojít, podle politologa to nebude v nejbližších dnech. Hlavním důvodem podle něj je, že premiér nebude chtít ukázat, že na vše přišla média, ale bude chtít změnu opodstatnit. To by se dělo právě v případě, že by se u nás britská mutace vymknula kontrole. „Babiš bude stát o to, aby změna byla rychlá a iniciátorem byl prezident Zeman. On by se vyvinil, protože i další exministr Adam Vojtěch (za ANO) byl jeho člověk,“ dodal Kubáček.

Babiš o změně neuvažuje, Blatný rezignaci odmítá

Babiš se ale nechal slyšet, že o výměně ministra zatím neuvažuje. Sám Blatný také o rezignaci nepřemýšlí. Pokud by ale k výměně nakonec došlo, jednalo by se už o čtvrtého ministra zdravotnictví, který by vedl Česko v boji proti pandemii. V září skončil Adam Vojtěch, poté rezignoval jeho nástupce Roman Prymula, kterého nahradil Jan Blatný.

Kromě šéfů ministerstva skončilo během necelého posledního roku ještě několik dalších pracovníků. Například epidemiolog Rastislav Maďar, vedoucí laboratorní skupiny Marián Hajdúch, ředitel Státního zdravotnického ústavu Pavel Březovský nebo náměstek ministra Blatného Aleksi Šedo.

Tagy: