Michal: Výhra rakouských Svobodných pomůže Babišovi. SPD musí žárlit, míní Jelínek

Andrej Babiš, Herbert Kickl a Viktor Orbán společně založili frakci Patrioti pro Evropu.

Parlamentní volby v Rakousku

Výhra Svobodné strany Rakouska (FPÖ) v parlamentních volbách může pomoci šéfovi ANO Andreji Babišovi v propagaci programu evropské frakce Patrioti pro Evropu. Pro CNN Prima NEWS to uvedl politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Aleš Michal. Připomněl také, že rakouská FPÖ má programové průsečíky – kromě partnerského ANO – i s SPD. Podle politologa Lukáše Jelínka musí SPD na hnutí ANO kvůli partnerství s FPÖ žárlit. Svobodná strana Rakouska je v evropském prostoru označována za pravicově populistickou až krajně pravicovou.

Ač výhra rakouských Svobodných podle Michala nijak výrazně neposílí ANO na tuzemské scéně, hnutí má nyní lepší příležitost propagovat značku frakce Patrioti pro Evropu. „Andrej Babiš s maďarským premiérem Viktorem Orbánem mohou nyní lépe propagovat zájmy a myšlenky uskupení,“ uvedl pro CNN Prima NEWS politolog.

K TÉMATU: Přestřelka mezi Piráty a ODS pokračuje. Ať Richterová skončí ve vedení Sněmovny, žádá Stanjura

Stejně jako Babiš i šéf FPÖ Herbert Kickl hodlá zabojovat o post lídra vládní koalice. „Úspěch rakouských Svobodných může být důležitý pro vybudování reputace uskupení na evropské úrovni,“ poznamenal Michal.

V souvislosti s tím zmínil, že opoziční strany v českém Parlamentu se postupně radikalizují. „Jenže pokud se tyto strany stanou součástí vlády, nevyhnou se slovům o tom, že jsou součástí establishmentu. Část voličů přitom stále očekává radikální názory, které se mohou ve vysokých funkcích měnit,“ vysvětlil.

FPÖ má podle Michala průsečíky s ANO nebo SPD především v otázce migrace nebo euroskepticismu. „Dosud vládla v Rakousku koalice lidovců a zelených, jenže se vnitřně rozhádala kvůli tomu, že se lidovci odklonili od zelených témat a celkově se radikalizovali, což podpořilo právě Svobodné,“ připomněl.

Poukázal na spojitost FPÖ a Alternativy pro Německo (AfD). „Jde o stejnou kulturní a jazykovou oblast. I tyto strany se mohou vzájemně ovlivnit,“ je přesvědčen.

Objeví se žárlivost SPD na ANO?

Politolog Jelínek připomněl, že podporovatelé ANO se o dění za hranicemi příliš nezajímají. „Úspěch rakouských Svobodných je leda utvrdí, že situaci vyhodnocují správně. Hnutí má vysoké preference bez ohledu na výhru FPÖ,“ zhodnotil pro CNN Prima NEWS.

ANO má podle Jelínka stejné akcenty, s jakými operují rakouští Svobodní. SPD podle něj musí na hnutí Andreje Babiše žárlit, a to kvůli jeho evropskému partnerství ve frakci. „Šéfovi SPD Tomiu Okamurovi však tento vývoj potvrzuje, že chce-li v tvrdé konkurenci uspět, musí být radikálnější než Babiš,“ tvrdí politolog. Hlavními apely strany tak podle něj budou nadále témata vystoupení z EU i NATO nebo ukončení podpory napadené Ukrajiny.

VIDEO: Návrat „arcidémona“ Kalouska by byl dárek pro Babiše, míní politický marketér Buzek

Židovská obec v Rakousku vyjádřila své obavy nad výsledkem voleb. „Volební úspěch FPÖ mnohé vyděsil,“ řekl agentuře DPA předseda Židovské obce v Rakousku Oskar Deutsch. FPÖ není podle něj klasickou pravicovou stranou jako jinde v Evropě, ale politickou odnoží německých nacionalistických bratrstev, z nichž mnohé jsou dodnes spojované s odkazem nacismu.

Krátce před nedělním hlasováním o podobě Národní rady se někteří politici FPÖ zúčastnili pohřbu, na kterém se zpívala píseň věrnosti SS, připomněl Deutsch. „K takovým incidentům dochází vždy po pár týdnech. Jsou součástí DNA strany Svobodných a připomínají nám, proč můžeme v případě FPÖ mluvit o salónních nacistech. Na veřejnosti se politici FPÖ tváří jako demokraté, zatímco ve sklepeních buršáckých spolků rozbalují nacistické zpěvníky,“ řekl předseda rakouské židovské obce.

Rozhodla zásadní témata

Podle politologa Petra Robejška stojí za úspěchem FPÖ fakt, že ostatní subjekty nabízely témata, která rakouského voliče nezajímala. „Pálí je otázka zastavení migrace nebo oslabení centralizačních snah Evropské unie,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

V Česku podle něj podobná strana chybí, ovšem přibližuje se jí právě hnutí ANO. „Muselo by se však hodně změnit, aby se výrazně přiblížila Kicklově straně nebo německé AfD,“ dodal.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek vystoupil ze strany. Nevyloučil další politické angažmá

Tagy:
Rakousko politika Andrej Babiš opozice volby politolog ANO 2011 Petr Robejšek Svobodná strana Rakouska Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Herbert Kickl Aleš Michal