Přestřelka mezi Piráty a ODS pokračuje. Ať Richterová skončí ve vedení Sněmovny, žádá Stanjura

Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti)

Lipavský zůstává ministrem zahraničí

Olga Richterová (Piráti) by měla skončit ve funkci místopředsedkyně Sněmovny. Myslí si to ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Richterová ke svému dalšímu působení řekla, že sama z postu odcházet nebude a rozhodnutí nechá na aktuální vládní koalici, kterou tvoří Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a hnutí STAN.

„Považoval bych za logické, že paní Richterová odejde. Piráti se rozhodli odejít z vlády. Řekli, že odejdou i všichni náměstci. Tak bych čekal, že odejde sama,“ řekl na tiskové konferenci před jednáním Sněmovny šéf státní kasy Stanjura (ODS).

ČTĚTE TAKÉ: Lipavský by byl bez Pirátů absolutní nula. Stal se synonymem pro zradu, má jasno Kulidakis

Pokračuje tak „ostřelování“ mezi ODS a Piráty, které začalo, když se premiér Petr Fiala rozhodl odvolat z pozice ministra pro místní rozvoj pirátského lídra Ivana Bartoše. Piráti poté uspořádali tiskovou konferenci, na které mluvili například o tom, že ODS je strana kmotrů. Následně se rozhodli koalici opustit. Ministerstva opustí i pirátští náměstci.

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) už v pondělí řekla, že Richterovou k odchodu z funkce vyzývat nebude. „Ale vzhledem k jejím vyjádřením by mne překvapovalo, kdyby ona sama chtěla v této pozici zůstat,“ uvedla Pekarová.

ANO má místopředsedy dva, SPD žádného

Piráti si přitom myslí, že Richterová může místopředsedkyní zůstat. Podle nich je to něco jiného než odchod z vlády, protože ve vedení dolní parlamentní komory mají své zástupce i členové opozice. Například hnutí ANO má dva místopředsedy Sněmovny, naopak SPD nemá žádného.

Richterová přitom v úterý řekla, že sama odcházet nebude. „Jsem nominována za Piráty a STAN. Je na rozhodnutí aktuální vládní koalice, jak chce dál postupovat. Svou práci jsem odváděla a budu odvádět v jakékoliv pozici. Chtějí-li mě odvolat, bude to rozhodnutí vládní koalice,“ poznamenala.

Starostové na tiskové konferenci Richterovou podpořili. Podle poslance STAN Jana Laciny by měla Richterová dokončit volební období jako místopředsedkyně Sněmovny.

Šéf lidoveckých poslanců Aleš Dufek novinářům řekl, že KDU-ČSL nebude odvolání Richterové navrhovat, podle něj není nyní prostor řešit podobné personální otázky. Předseda klubu TOP 09 Jan Jakob k tomu prohlásil: „Po volbách byla pozice vyjednávána v rámci koalice Pirátů a STAN, uvidíme, jak se dál zachovají, poté budeme jednat.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mám si nasadit uši jako zajíc? Starý profesor možná neosloví každého, promluvil Fiala o své formě a pobavil internet

Tagy: