Politolog: Zemanova kancelář? Chaloupka čtyř přátel. Ovčáček by se mohl uchytit jako influencer

Lidé kolem dosluhujícího prezidenta Miloše Zemana připomínali spíš než kancelář chaloupku u čtyř přátel, sdělil politolog Lukáš Jelínek. V pořadu 360° zmínil možné další angažmá ekonomického poradce Martina Nejedlého, kancléře Vratislava Mynáře i mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka, který by podle něj mohl být influencer.

„To, co se odehrávalo v prezidentské kanceláři, bylo naprosto mimořádné. (…) Skutečně to bylo něco na pomezí chaloupky u čtyř přátel nebo nějakého soukromého klubu, a proto si myslím, že bude podstatné, aby se nástupci pana Mynáře a spol. pokusili nastavit pravidla a mechanismy prezidentské kanceláře jinak a lépe,“ zhodnotil poslední volební období na Hradě politolog Jelínek.

ČTETE TAKÉ: Gazdík ředitelem gymnázia? Studentům vadí kumulace funkcí i zkrácený úvazek, sepsali petici

Jelínek nastínil také možnou budoucnost dosluhujícího mluvčího Hradu, ekonomického poradce i kancléře. „Protože se pan Mynář neprojevil jako politický ani jako úřednický talent, nejspíš už o něm neuslyšíme. Tedy pokud nebude probíhat ještě trestněprávní řízení, o kterém ale nemám informace,“ sdělil.

Nejedlý se vrátí k byznysu

Ovčáček, bývalý novinář, by se podle něj klidně mohl uchytit v alternativních médiích. „Mohl by být i internetový influencer, protože na určitou skupinu populace určitě dosah má. A pan Nejedlý sám přiznal, že se vrátí ke svému byznysu a nemyslí tím ten, který se týká Lukoilu,“ dodal Jelínek ve vysílání CNN Prima NEWS.

Závěrem politolog dodal, že by bylo dobré, aby se Česko dočkalo „normálních“ státních úředníků v prezidentské kanceláři. „Sestava, která obklopovala Miloše Zemana, to byl naprostý exces,“ nebral si servítky.

Na Hrad ale bude moci tým nově zvoleného prezidenta Petra Pavla nastoupit až v březnu. Zvolený prezident ještě úřad nezastává. Přesto již má na svědomí některé změny v Lánech. Novinářům se po schůzce s dosluhující hlavou státu pochlubil, že zařídil, aby novináři nemuseli během tiskové konference stát v zimě venku.

Tagy: