Z domu zbyl rodině s dětmi z Jesenicka jen kráter. Teď hledá bydlení, hypotéku musí platit dál

Příběh manželů Lukáčových, kterým voda zničila dům

Příběh manželů Lukáčových, kterým voda zničila dům

Povodně jsou pryč, a tak začala práce statiků – chodí po obcích na Jesenicku a kreslí na domy křížky. Těmi označují stavení, která musí jít k zemi. Lidé tak jsou ze dne na den bez střechy nad hlavou a svého domova. Demolici vysněného domku ve středu přihlíželi i manželé Lukáčovi. „Doufám, že do Vánoc seženeme alespoň nějaký pronájem – máme dvě děti,“ řekl Michal Lukáč ve vysílání CNN Prima NEWS.

Na dům si manželé vzali hypotéku jeden a půl milionu, kterou musí dál splácet. Navíc se dozvěděli, že na místě, kde jejich domov stál, už znovu stavět nesmějí. „Jediné, co mi vlastně zbylo, je třímetrový kráter plný kamení, kde nic není,“ uvedl Lukáč ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Povodně nejsou tak ničivé, aby se musel zvýšit schodek rozpočtu, říká Kovanda. Křeček to odmítá

Lukáčovi se do domku po babičce nastěhovali před třemi lety. Letos při letních prázdninách ho začali rekonstruovat ve velkém. „Dva dny ještě před povodní mi tu kamarádi pokládali podlahové vytápění. Střechu jsme sem dávali před měsícem a okna jsou stará jen tři týdny, “ popsal situaci Lukáč.

Rodina momentálně hledá bydlení. „Přechodné bydliště máme zatím u tety, která ale byla také zaplavená. Celé spodní patro je vyplavené. My bydlíme ve vrchním patře, kde máme alespoň naše osobní věci,“ uvedl muž. „Teď vlastně budeme začínat úplně od nuly,“ dodal.

Povodňová vlna se Jesenickem prohnala kolem 15. září a několik domů srovnala se zemí. Teď, když už voda opadla a odhalil se rozsah škod, zde probíhají demolice. Statici už označili křížkem téměř tři desítky domů.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Dojemné shledání se zachráncem po povodních. Nemáme slov, neudrželi slzy manželé z Jesenicka

Tagy:
povodeň katastrofa manželé domov CNN Prima NEWS letní prázdniny přírodní katastrofa okres Jeseník katastrofy, nehody a mimořádné události meteorologická katastrofa