REPORTÁŽ: Dvacet vězňů z celého Česka čistí utopenou Ostravu aneb Dojatí rváči i opilci

Téměř dvacítka vězňů z různých českých kriminálů pózuje na snímku pro CNN Prima NEWS. „No jo, mám za sebou rvačky a zase rvačky. Momentálně sedím v Horním Slavkově, dostal jsem 54 měsíců,“ vypráví 48letý mukl Dušan Samko. Odsouzení i vazebně stíhaní teď v ostravské čtvrti Přívoz tvrdě pracují na odstraňování povodňových škod, které způsobila zdivočelá Odra. A nad rozměry zkázy i hromadami zničeného majetku jen kroutí hlavou. Sami už přitom dost zažili. „Obrovská zkáza. I proto je to tady pořádná dřina, makáme 11 hodin denně,“ říká 38letý Pavel Hájek z Vazební věznice v Teplicích. „Nedovolené ozbrojování,“ vysvětluje, proč skončil za mřížemi.

Muži ve vězeňských mundůrech zrovna vyklízejí zatopené a vodou zcela zdevastované stolařství v Palackého ulici v Ostravě-Přívoze. „Měli jsme tu dva metry vody, bez pomoci vězňů bychom takovou práci dělal možná tři týdny, mám pouze pět zaměstnanců. Jen na strojích je škoda asi za 20 milionů korun,“ počítá 46letý majitel firmy Tomáš Cibulka.

Nejlepší čeští vězni

„Jiřice, Teplice, Litoměřice,“ jmenují vězni své „bastily“, odkud je přivezli do Ostravy. Odsouzený Dušan Samko říká, že do týmu brigádníků na pomoc zaplaveným byl delegován přímo ředitelstvím věznice v Horním Slavkově. Tenhle „lapák“ stojí v okrese Sokolov, přesně 514 kilometrů od Ostravy. „Z každého kriminálu v Česku byli vybránI jen tři vězni pro tuhle akci,“ vstupuje do hovoru další z odsouzených. „Takže tu mám nejlepší vězně z celé země,“ podotkne pobaveně Tomáš Cibulka, majitel zničeného stolařství v Palackého ulici.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na tom baráku nechal můj přítel ruce. Voda to pak během chvíle všechno vzala, zní z Hanušovic

Černý humor na chvíli zmírní černé vyhlídky, pokud jde o další Cibulkovo podnikání. Realita je temnější: „Utopené stroje jsou samozřejmě plné elektroniky, takže teď mají maximálně cenu železa, které bylo použito na jejich výrobu, jak mi vzkázali výrobci.“ A dosud úspěšný podnikatel vlastně neví, co bude dál. „Majetek firmy je pojištěný na 34 milionů korun, jenže v případě záplav platí strop, že dostanu maximálně tři miliony,“ vysvětluje. A pokrčí rameny. Dosud úspěšný byznys vzala řeka Odra...

Polepšený rváč Samko

Ostravský Přívoz čelí přívalům z rozvodněné Odry pravidelně. Záplavy v červenci 1997 byly horší než ty současné, pojišťováci jsou tu proto od té doby opatrní. Zato vězni na dvoře stolařství jsou teď viditelně spokojení a docela spontánní. Pracují pod širým nebem, a i když je areál z vnější strany obklíčen policií, prožívají jakési „svobodné dny“.

A ještě prý bude jejich brigáda příznivě oceněna. „Slibovali, že to může přinést body pro předčasné propouštění,“ nadějně říká Dušan Samko z věznice v Horním Slavkově, což je oficiálně zařízení „pro výkon trestu odnětí svobody odsouzených do věznice s ostrahou se středním a vysokým stupněm zabezpečení, včetně doživotního trestu“.

Samko je polepšený bijec. Už se ale prý rvát nechce. Rozsudek na 54 měsíců ho poučil, a to si ještě musí odsedět 17 měsíců. Trest si počítá po měsících, jak bývá v „lochu“ často zvykem. Zní to asi smířlivěji, když se řekne, že dostal „flastr“ 54 měsíců, než to vyčíslit takto: Čtyři a půl roku.

Vězněm (nejen) za přeparkování

Nálada vězňů při úklidu utopené části Přívozu je uvolněná. Někdo vypráví o base s názvem Jiřice, kriminálu v okrese Nymburk, který vznikl v někdejších kasárnách okupační Sovětské armády. „Já jsem zase z Chomutova, ale ve výkonu trestu jsem v Litoměřicích,“ prozradí Libor Záruba. „A nejsem žádný zloděj,“ distancuje se od podsvětí. „Prostě jsem jednou přeparkoval auto, když jsem měl něco upito. A dostal šest měsíců natvrdo.“

Majitel zničeného stolařství Tomáš Cibulka tyhle příběhy neočekávaných „brigádníků“ se zájmem poslouchá. A podivuje se nad přísným trestem pro Zárubu. „No, bylo to složitější. Jsem se s těma policajtama nakonec nějak chytl, nechoval jsem se moc slušně,“ doplní kajícně odsouzený Libor Záruba. „Na konci září budu mít půlku za sebou, tak požádám o propuštění, snad mi k tomu dopomůže i ta Ostrava.“

Pomoc do Jeseníků, ghetto napospas

Záruba i ostatní trestanci teď ze všech sil „robi“, jak se říká v Ostravě. Makají. „Žádní jiní dobrovolníci k nám nedorazili,“ trochu se diví majitel stolařství. Ostraváci sice o víkendu nadšeně organizovali dobrovolnické výpravy do zatopených obcí ve 100 kilometrů vzdálených Jeseníkách (Mikulovice, Česká Ves atd.), postižené periferie přímo v Ostravě ale ignorovali. Doma není nikdo prorokem, vysvětluje tento jev staré přísloví.

Palackého ulici s okolím vnímá Ostrava jako romské ghetto. „Dávno už to neplatí. A je tu spousta firem, které teď potřebují pomoc dobrovolníků,“ říká stolař Cibulka.

Pavel Hájek se narodil v roce 1986, do Ostravy přijel z vazebního arestu v Teplicích: „Slíbili nám, že tu budeme pracovat až tři týdny, to by byla příjemná změna.“ A i když ho zmáhají téměř dvanáctihodinové šichty, líbí se mu svobodný kontakt s civilisty. „A dají nám třeba i jídlo na přilepšenou,“ chválí majitele zatopeného stolařství.

„Krajské volby měl stát odložit“

Noci tráví muklové v ostravském kriminálu v Heřmanicích. „Strava nic moc, ale každá věznice prostě vaří po svém,“ říkají až diplomaticky muži z různých českých nápravných zařízení. V Heřmanicích byl za normalizace vězněn i prezident Václav Havel, teď to sice není relevantní informace k nějaké disputaci, ale přesto zabrousíme do politiky.

Následky povodní tady v Přívoze má řešit hlavně stát, třeba prostřednictvím radnic a krajských parlamentů. Necelý týden po ničivých povodňových vlnách dokonce národ volil nové krajské reprezentace na čele s hejtmany. „K volbám chodím pravidelně, ale letos mě to opravdu netrápilo, jako by žádné volby nebyly. Teď mě hlavně zajímá živobytí, o které jsem právě přišel, a zdaleka v tom nejsem sám. Volby se měly odložit,“ nelíbí se jednomu z nich rozhodnutí Prahy.

Pozdravuji manželku

Vězni v areálu ostravského stolařství však politickou diskusi rychle odlehčí. Jsou nadšeni ze společné fotografie „na svobodě“, kterou by ve věznici určitě nešlo zrealizovat. „Pozdravuji manželku, už se těším domů,“ mává jeden z odsouzených.

A další toho času uvězněný muž redakci CNN Prima NEWS jaksi zasněně rovnou navrhne: „Napište k té fotce článek s titulkem, že Policie ČR pátrá po mužích zveřejněných na této fotografii.“ Na pár vteřin se všichni zasmějí, ale pak se zase pustí do práce. Palackého ulice v Přívoze se mění v obrovské smetiště zničeného majetku...

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda si ohledně rezervy sama naběhla na vidle, míní Kovanda. Ať škody neplatí jen stát, dodal

Tagy: