Pomsta za masakr v Buči? Ukrajinci zlikvidovali velitele výsadkářů. Velká ztráta, píší Rusové

Ukrajinské síly zlikvidovaly velitele ruského výsadkového pluku Alexandra Kurina. Stalo se tak po útoku dronu v okolí města Gluškovo v ruské Kurské oblasti, informují ukrajinská média. Zatímco Rusové píší o velké ztrátě, pro Kyjev může být naopak odstranění Kurina zadostiučiněním. Jeho muži se totiž nacházeli v okolí města Buča v době, kdy tam probíhal masakr civilního obyvatelstva.

O smrti velitele ruského 234. výsadkového pluku 76. výsadkové divize informovala agentura Unian s odkazem na telegramový kanál dosye_shpiona. Ten má mít blízko k ruským speciálním službám a kromě ukrajinských médií ho v minulosti citovala například ruská verze Svobodné Evropy.

ČTĚTE TAKÉ: Zelenskyj má „vítězný plán“ na mír s Ruskem. Představí ho Bidenovi, Harrisové i Trumpovi

Kurin s volacím znakem „Skipper“ měl zemřít v polovině září po útoku dronu v Gluškovském okrese, kam pronikly ukrajinské síly v rámci překvapivého útoku na Kurskou oblast. Podle zmíněného telegramového kanálu se jedná o „velkou ztrátu pro ruské výsadkáře“.

Nejednalo se přitom o první pokus Ukrajinců Kurina odstranit. Už na konci srpna zaútočily ukrajinské síly rovněž pomocí dronu na vůz, ve kterém se velitel nacházel. Tehdy ještě Kurin jako zázrakem vyvázl. Útok ale nepřežil jeho zástupce Jurij Michajlov.

Běloruský opoziční web Charta 97 připomíná, že příslušníci výsadkového pluku, kterému Kurin velel, se na počátku ruské invaze na Ukrajinu nacházeli ve městě Buča a byli identifikováni jako přímí pachatelé vražd civilistů.

Do ruské Kurské oblasti pronikla ukrajinská armáda letos na začátku srpna a obsadila část ruského území. Podle Kyjeva ovládla kolem stovky obcí a na 1 300 kilometrů čtverečních ruského území. Nyní tam Ukrajinci čelí protiútoku ruských jednotek a Moskva v uplynulých dnech uváděla, že dobyla řadu obcí zpět.

Kyjev podle médií mimo jiné doufal, že ofenzívou v Kurské oblasti přinutí Moskvu přemístit své jednotky z východu Ukrajiny a zpomalí tam tak její postup, ale Rusové se nadále tlačí ve směru na města Pokrovsk a Vuhledar.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Záběry brutálních bojů u Pokrovsku. Ukrajinci rozdrtili velký tankový konvoj Rusů

Tagy: