Sledujte RADAR: „Léto“ končí, v Česku se citelně ochladí. Podívejte se, kde udeří bouřky

Ilustrační foto

Počasí (8.4.2024 7:06)

Počasí připomínající spíše letní měsíce bude podle odborníků z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pokračovat i v pondělí. V Čechách se mohou teploty vyšplhat až k 27 stupňům Celsia. Změnu přinese až úterní odpoledne, kdy teplé ovzduší naruší studená fronta se srážkami i ojedinělými bouřkami.

Za novými teplotními rekordy stojí „velmi teplé jižní až jihozápadní proudění“, uvedli meteorologové na sociální síti X. Maxima byla v neděli překonána téměř na všech stanicích, které jsou v provozu alespoň 30 let. Absolutně nejvyšší teplotu zaznamenali na stanici České Budějovice, Rožnov, která měří 140 let. Tam se teplota vyšplhala na 30,9 °C.

K TÉMATU: Unikátní způsob boje proti změnám klimatu. Vědci zkouší měnit mraky, aktivistům se to nelíbí

V pondělí bude především polojasno, přechodně se může objevit oblačnost, uvedli experti z ČHMÚ v předpovědi. Teploty se během dne budou pohybovat mezi 22 až 26 °C, přičemž v Čechách mohou místy vystoupat až k 27 °C.

„Od jihozápadu k nám proudí teplý vzduch, den by měl být prosluněný. Na některých místech by dokonce mohlo padnout tropických 30 stupňů Celsia,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Martin Adamovský.

Během noci z pondělí na úterý bude polojasno až oblačno s teplotami v rozmezí od 12 až 16 °C, které mohou zejména na západě Čech v nížinách klesnout až k 10 °C.

Oblačnou až polojasnou oblohu očekávají meteorologové i během úterý. Zpočátku dne naměří teploměry 22 až 27 °C. „Změna přijde k pozdnímu odpoledni, kdy dorazí od západu studená fronta se srážkami. Výjimečně se mohou objevit i bouřky,“ podotkl Adamovský.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Během středy bude oblačno až zataženo, místy se může vyskytnout déšť nebo přeháňky. Zpočátku dne mohou překvapit i bouřky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 11 až 15 °C. Foukat bude mírný vítr o rychlosti 3 až 7 m/s (10,8 až 25,2 km/h), který může v bouřkách zesílit. V noci na čtvrtek dokonce na některých místech teploty klesnou až k 1 stupni Celsia.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Česku padaly na začátku dubna teplotní rekordy, první tropický den roku přišel historicky brzy

Tagy: