Amerikanista: Odsouzení může Trumpovi ve volbách velmi uškodit. Trest prý ale bude mírný

Donald Trump u soudu (30. 5. 2024)

Rozhodnutí o vině může americkému exprezidentovi Donaldu Trumpovi v listopadových volbách velmi uškodit, uvedl pro CNN Prima NEWS amerikanista Jiří Pondělíček. Podle něj by Trumpovu cestu do Bílého domu mohl překazit i malý odliv voličů. Sám prý rozhodnutí poroty nečekal, protože měl za to, že se její členové neshodnou. Trest pro exprezidenta podle něj nebude přísný.

„Zaprvé jsem nečekal, že porota rozhodne už dnes, a za druhé jsem si říkal, že nejpravděpodobnější výsledkem bude, že se její členové neshodnou,“ uvedl amerikanista. Porota se totiž o vině či nevině amerického exprezidenta musela rozhodnout jednomyslně. A jednoznačné rozhodnutí si prý s ohledem na rozpory ve výpovědích nedokázal představit.

ČTĚTE TAKÉ: Trump je vinen, rozhodla porota. Byl to hanebný a zmanipulovaný proces, řekl exprezident

Porota tak ale učinila a ve čtvrtek shledala Trumpa vinným ve všech 34 bodech obžaloby z falšování finančních záznamů v souvislosti s platbami pornoherečce Stormy Daniels výměnou za její mlčenlivost. Tím se Trump stal prvním americkým prezidentem odsouzeným v trestním procesu.

„Byl to zmanipulovaný a hanebný proces. Skutečný verdikt vynesou lidé 5. listopadu (den konání prezidentských voleb v USA, pozn. red.). Neudělal jsem nic špatného, jsem zcela nevinný a bojuji za naši zemi,“ uvedl k rozsudku Trump.

K TÉMATU: Donald Trump se vyjádřil k verdiktu poroty

Kandidát do Bílého domu se podle amerikanisty nemusí obávat přísného trestu. „Vzhledem k tomu, že Trump ještě nikdy nebyl trestán, domnívám se, že jeho trest se bude pohybovat na dolní hranici trestní sazby. Může dostat třeba jen podmínku. Nemyslím si, že by dostal mnohaletý trest ve vězení,“ uvedl Pondělíček. O výši trestu soud rozhodne až v červenci.

Podle experta může ovšem Trumpovo odsouzení zahýbat s jeho oblibou v řadách voličů. „Podle průzkumu, který vyšel asi před měsícem, uvedlo 57 procent voličů, že to, z čeho je obviněn v tomto případě, jsou závažné zločiny,“ sdělil Pondělíček. Shledání Trumpa vinným tedy může ovlivnit jejich rozhodování v listopadových volbách.

„Volby budou pravděpodobně opět těsné, rozhodovat se zřejmě bude v několika málo státech, kde bude rozdíl mezi kandidáty činit jeden až dva procentní body. I poměrně malý odliv voličů by tedy pro Trumpa mohl znamenat výrazný problém,“ řekl amerikanista.

Trumpovi hrozí ztráta až deseti procent voličů

Ještě výraznější problém by pro Trumpa mohl nastat v případě, že jej porota shledá v jeho jiném trestním případě vinným snahou zvrátit výsledky voleb v roce 2020. Toto obvinění podle něj považují za závažné tři čtvrtiny Američanů.

„Pokud bude uznán vinným i v tomto případě, i když je nepravděpodobné, že by rozhodnutí přišlo ještě před volbami, tak velká část těchto lidí by si svoji volbu určitě rozmyslela. Pak bychom se asi nebavili o jednotkách procent voličů, které by to mohlo odradit, ale i o více než deseti procentech,“ dodal Pondělíček.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Izrael použil naše bomby k zabíjení civilistů, řekl Biden exkluzivně pro CNN. Další munici nedostane

Tagy:
soud Bílý dům Joe Biden volby věznice USA Donald Trump odsouzení Jiří Pondělíček Volba prezidenta Spojených států amerických podmíněné odsouzení Stormy Daniels