Nebude to nic hezkého: Experti pro ukrajinský list popsali, jak by válku změnil Trumpův návrat

Donald Trump po svém zvolení okamžitě opustí Ukrajinu. Volit ho, to je stejné jako volit Vladimira Putina. I takto ostré názory zazněly, když ukrajinský list The Kyiv Independent oslovil skupinu předních odborníků ohledně možného Trumpova vítězství ve volbách. Jak by jeho návrat ovlivnil válku?

Na počátku války na Ukrajině o ní Trump hodně mluvil. Kritizoval americkou pomoc. Rýpal do svého soka Joea Bidena za to, že řeší válku v Evropě a nestará se o lokální problémy. Dále  prohlásil, že by konflikt vyřešil do 24 hodin. Což by zřejmě znamenalo přenechání části ukrajinského území Rusku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tah, který změní válku. Ukrajina možná dostane svolení útočit na území Ruska zbraněmi z USA

Válčící Kyjev má teď pochopitelně jiné starosti než řešit možný návrat Trumpa do úřadu. Jak ostatně ilustroval ministr zahraničí Dmytro Kuleba. „Poslyšte, já jsem Ukrajinec, který jde večer spát s tím, že neví, jestli mu na dům v noci nedopadne ruská raketa. Jaká bude realita, do které se probudím? Miliony Ukrajinců se cítí stejně. Takže to poslední, co mě trápí, je výsledek voleb v jiných zemích. A to se dokonce týká i našeho nejdůležitějšího spojence, Spojených států,“ poznamenal.

Od apatie po rázná řešení

Přesto někteří odborníci teď Kyiv Independent varovali, že nástup Trumpa může válku radikálně proměnit. Nemusí přitom jít „jen“ o americké opuštění Ukrajiny. Možností na stole leží víc.

  • Opuštění Ukrajiny

Nejvíce skeptický vůči Trumpovi byl v prognózách Jacob Heilbrunn, autor nové knihy America Last: The Right's Century-Long Romance with Foreign Dictators (Poslední Amerika: Staletý románek pravice se zahraničními diktátory). Podle něj by příchod Trumpa do Bílého domu neznamenal pro Ukrajinu „nic pěkného“.

Heilbrunn se domnívá, že Trump vytváří falešný dojem konzervativce a tradicionalisty, ale ve skutečnosti má blíže k radikálnější politice. „Zvolení Trumpa je ekvivalentem zvolení Viktora Orbána nebo Vladimira Putina prezidentem Spojených států,“ řekl Heilbrunn, podle kterého Trump okamžitě po zvolení Ukrajinu opustí.

  • Rozpad NATO

Bývalý americký velvyslanec na Ukrajině Steven Pifer se pak nejvíce obává, že Trump po nástupu do Bílého domu opustí NATO. Před časem exprezident například prohlásil, že by nepomohl státům, které samy nevynakládají dostatek prostředků na obranu.

  • Eskalace války

Historik Michael Kimmage věští docela jiný průběh událostí. Expert se domnívá, že Trump se naopak proti Moskvě tvrdě postaví. „Válka by mohla pokračovat jako doposud nebo by se Spojené státy mohly zapojit ještě více,“ myslí si Kimmage.

Odborník pro list Wall Street Journal uvedl, že Trump může cítit potřebu válku ještě více eskalovat, aby se odlišil od svých předchůdců a vydobyl si lepší pozici pro případné vyjednávání.

  • Cesta k míru

Novinář Curt Mills se pak dokonce domnívá, že Trump může uspíšit mírová jednání, protože je podle něj skvělý řečník a vyjednavač.

Všechny zmíněné prognózy a obavy ale budou liché, pokud se exprezident nedostane znovu do Bílého domu. Současné volební průzkumy věští pořádně napínavou listopadovou bitvu mezi Trumpem a Bidenem. Rozhodovat budou maličkosti.

Každopádně hlasy, které považují Trumpa za bezvýhradného spojence Putina, zpochybňuje zpráva o jeho prohlášení z počátku května. List Washington Post zveřejnil informaci, že na jedné z akcí, na které se sešel s dárci kampaně, exprezident mluvil o tom, že by v případě ruského útoku na Ukrajinu bombardoval Moskvu. Stejně tak by prý zaútočil na Peking, kdyby Čína podnikla invazi na Tchaj-wan.

VIDEO: Útoky na Ukrajinu pokračují

Tagy: