Rekordní nárůst počtu nakažených ve školách. PCR testy odhalily oproti minulému týdnu dvojnásobek

Testování

Omikronová mutace působí problémy především na školách

Po pondělním testování ve školách se podle ministerstva zdravotnictví potvrdilo PCR metodou 16 627 případů nákazy koronavirem. Je to víc než dvojnásobek proti minulému týdnu. Mezi žáky odhalily PCR testy 15 178 nakažených a mezi pedagogy 1 449. Růst je podle úřadu důsledkem naprosté dominance nové koronavirové varianty omikron, jejíž podíl na všech nových nákazách už podle Státního zdravotního ústavu činí víc než 98 procent. Metoda PCR potvrdila výsledky zhruba 59 % pozitivních antigenních testů.

Podle ministerstva se v pondělí testovalo zhruba 1,1 milionu žáků a asi 183 tisíc zaměstnanců škol. Počet testů zůstává podle úřadu v jednotlivých kolech zhruba stejný.

„Testování žáků odhalilo celkem 15 178 pozitivních případů konfirmovaných metodou PCR, což představuje 1373,7 zachycených případů na 100 tisíc testovaných osob,“ uvedlo ministerstvo. U zaměstnanců se podle něj v pondělí potvrdilo 1 449 případů nákazy, což je 793,6 nakažených na 100 tisíc lidí. „V obou případech jde o velmi významný nárůst, více než dvojnásobný, proti předchozím kolům testů,“ sdělil úřad.

Na test jednou týdně

V pondělí 17. ledna vyšly potvrzující PCR testy s pozitivním výsledkem 7 210 žákům a 957 pracovníkům škol. Ve srovnání s předchozími koly testů se podle ministerstva zvedl počet nakažených víc na základních než středních školách.

Zatímco minulé pondělí bylo mezi žáky základních škol zhruba 550 případů nákazy na 100 tisíc lidí, toto pondělí už 1 281. Na středních školách se minulý týden potvrdilo přibližně 765 nakažených na 100 tisíc testovaných a tento týden 1 598.

Antigenní testy vyšly v pondělí pozitivní 29 963 žákům a 2 973 učitelům a dalším pracovníkům škol. Metoda PCR podle ministerstva potvrdila tyto výsledky u 59 % antigenních testů. To je podle úřadu srovnatelné s předešlým týdnem.

První dva týdny v lednu se ve školách testovalo dvakrát týdně, od 17. ledna jen jednou. Školy používají především antigenní testy. Pokud má žák nebo zaměstnanec pozitivní výsledek, jde na konfirmační PCR test. Když PCR metoda nákazu vyvrátí, může se dotyčný vrátit do školy. Pokud se nákaza potvrdí, musí do izolace.

Tagy: