Příběhy rodičů a jejich dětí, které drtí karantény: Bezvýsledné testování a žádné lyžáky

Omikronová mutace působí problémy především na školách

Rodiny stíhá jedna karanténa za druhou, děti nechodí do škol, rodiče hledají cesty, jak nepřijít o peníze ze zaměstnání a většině z nich už dochází trpělivost. Nic nefunguje a systém totálně selhává, shodují se naštvaní rodiče a ptají se, k čemu je vlastně očkování, když na něj nikdo nebere zřetel. Přinášíme vám mini příběhy několika z vás, které ilustrují realitu těchto dnů.

Zrušený lyžařský kurz, zbytečné očkování, množství neustále se opakujících negativních testů i měsíc v kuse v karanténě. To jsou jen střípky ze života rodičů v další pandemické vlně. Jeden příklad za všechny popsala maminka Petra: „Syn měl sbaleno, lyžák byl zaplacený a po třech dnech čekání nám přišel výsledek, že je pozitivní. Moc mě to za něj mrzí, ale na lyžák prostě jet nemůže.“

Maminka Mirka: Měsíc v karanténě

Mirka z jižních Čech má osmiletou dceru, která je za poslední měsíc už ve třetí karanténě.

„Je to fakt neskutečné. Jediné štěstí je, že mohu pracovat z domu, jinak vážně nevím, jak bych to zvládla. Malé nic není, jen bohužel musí být doma. Do školy šla vždy na dva dny a pak týden v karanténě, a tak už to máme měsíc. Snad se to teď změní, když už se testuje jen jednou týdně,“ popsala CNN Prima NEWS aktuální situaci.

Od 17. ledna se děti ve školách skutečně testují už jen v pondělí. To by mělo částečně omezit počet karantén. Do té totiž musely jen děti, které mezi sebou měly rizikový kontakt v posledních dvou dnech a vzhledem k tomu, že šlo o víkend, tak se počet karantén snížil.

Nově navíc nebudou muset do karantény ti, co omikron prodělali a měli pozitivní PCR test od středy 26. ledna. To se ovšem Mirčiny dcery netýká.

Tatínek Petr: Nejsme analfabeti

Kuriózní situaci zažívá i tatínek Petr z Ústecka, který má čtyři děti, z toho tři školou povinné. Právě všichni tři školáci jsou nyní společně doma, protože každý z nich má nařízenou karanténu. Nikoliv však kvůli sourozenci, ale každý kvůli úplně jinému spolužákovi.

„Je vidět, že opatření šíření omikronové varianty nebrání, jen komplikují život. Mimo jiné také tím, že jsou nesrozumitelná. Stát by se na to měl už vykašlat a nechat nás být. Nejsme analfabeti, a když vidíme, že děcko prská, smrká nebo kašle, tak ho přirozeně do školy nepošleme,“ řekl CNN Prima NEWS otec čtyř dětí.

Obecně je ze systému zklamaný. Respektoval systém očkování a všech opatření, ale nyní se ptá, k čemu vlastně jsou, když je nikdo nebere v patrnost.

„Vadí mi, že naše děti jsou plně očkovány, ale přesto musí do karantény úplně stejně jako děti neočkované. Jak potom chce stát motivovat nerozhodnuté rodiče, aby své děti očkovat nechali? Vlastně se vracíme na začátek, kdy žádné vakcíny k dispozici nebyly a rodiče museli kvůli svým ratolestem v karanténě zůstávat doma takzvaně na paragraf. My v tomhle máme štěstí, že děti pohlídá třeba babička. Ale ne každý tyhle možnosti má. Mnoho rodičů je tak zcela zbytečně bito, ačkoliv se zachovali zodpovědně a šli s dětmi na očkování,“ dodal Petr.

Maminka Petra: Po dvou letech pandemie chaos všude

Podobně to vidí i miminka Petra ze Středočeského kraje, která je sama s manželem očkovaná a původně byla rozhodnutá nechat naočkovat i své tři děti. Rodina ale covid loni prodělala, a tak děti nakonec na očkování nešly. Nyní se ale s nákazou potýkají znovu. I proto váhá, zda s ohledem na mírný průběh nemoci u dětí na očkování trvat. Jistá jako dříve už si není. A to jim dokonce v rodině na covid jeden příbuzný zemřel.

Bohužel ani Petra a její nejstarší syn se nevyhnuli komplikacím spojeným s karanténami a především testováním. Její syn měl jet na lyžařský kurz, a tak škola rozhodla, že děti nechá pět dnů před tím doma v karanténě – od středy do neděle. V pátek si děti měly dojít na preventivní PCR test, aby bylo zcela jasné, že jsou zdravé a mohou jet.

„Na výsledek jsme čekali tři dny. Syn měl sbaleno, lyžák byl zaplacený a v neděli večer nám přišel výsledek, že je pozitivní. Nic mu nebylo a všechny antigenní testy měl negativní. Co jsme s tím mohli dělat. Moc mě to za něj mrzí, ale na lyžák prostě jet nemůže,“ smutní.

Zlobí se především proto, že kdyby antigenní testy ve škole odhalily nákazu ve středu, její syn už mohl jet. Izolace trvá jen pět dní a příznaky neměl žádné.

„Jen to podle mě ukazuje, že antigenní testovaní ve školách je úplně k ničemu. Děti se samy šťourají v nose nekvalitními testy. Člověk navíc v takové chvíli vůbec neví, co má vlastně dělat, a pokud se vyloženě nebude pídit, tak mu to nikdo neřekne. Všechno si nakonec musí zařídit sám. Dva roky pandemie a ve všem je totální zmatek a nechají to v tom plácat rodiče i děti. Nehledě na to, že lyžák dnes stojí 6000 korun k tomu 1500 půjčení lyží a vrátí nám to někdo? My jsme na tom třeba líp než jiní, ale pro řadu rodin je to skutečně zásah do rozpočtu,“ dodává zklamaně maminka tří dětí.

Tatínek Honza: Honba za pozitivním výsledkem

Zoufalý příběh, který nakonec končí jen rezignací na všechna opatření, líčí i další z rodičů. Dcera Honzy z Prahy podstoupila dvoutýdenní martyrium jen pro získání papíru o pozitivním PCR testu.

„Dcera spadla díky škole do karantény v pátek 14. ledna. Už od čtvrtka přibývaly děti ze třídy, co byly pozitivní, fakt se to vlastně docela šířilo. V sobotu jí bylo špatně. Měla vysokou horečku, bolest hlavy a byla hodně unavená, ale antigenní test měla negativní. V neděli jí už nic nebylo a antigenní test stále negativní. Jeli jsme na PCR a ten byl také negativní,“ popisuje tatínek.

V dalších dnech jí vyšly dva pozitivní antigenní testy, ale PCR negativní. Oficiálně tak mohla do školy, ale rodiče se rozhodli nechat dceru doma.

„Po konzultaci s lékařem jsme se rozhodli, že to prostě měla. Ale chtěli jsme mít na to i papír. Třeba ta opatření budou zase někdy dávat smysl a nebude padat do karantén a ona doklad o prodělání bude prostě potřebovat. Jeli jsme teda na další, již třetí PCR a ten byl konečně pozitivní. Takže jsme dceři dobrovolně prodloužili karanténu jen kvůli papíru,“ pokračuje Honza.

„Jsem z toho už šíleně naštvaný. Karanténa nedává smysl, nedává smysl, že se neuznává očkování ani prodělaná nemoc, nedává smysl nic. Doma to nikdo nechytil, dcera měla omikron (potvrzeno), ale stejně když někdo ve třídě bude pozitivní, musí zase do karantény,“ dodal naštvaně tatínek s tím, že ho to v kombinaci s dalším děním natolik odradilo, že už na vše kašle a je připraven se řídit vlastním rozumem a úsudkem.

Nutno dodat, že s tím, že jeho dcera musí opět do karantény, má pravdu. I přesto, že vláda schválila 30denní výjimku z testování pro pozitivní případy, týká se to jen některých. Konkrétně těch, kteří měli PCR test pozitivní od 26. ledna dál. Těch, kdo ho měli pozitivní před tímto datem, se výjimka netýká.

Všechny příběhy rodičů ukazují zmatek a zmar, který prožívají. Zklamání pak směřuje k tomu, že se každý nakonec chce spoléhat hlavně na vlastní úsudek. Nařízení ministerstva zdravotnictví se proto postupně přestávají dodržovat, protože v praxi ničemu nepomáhají.

Tagy: