Velký problém pro Rusy, řekl Šedivý o explozích na mostu na Krym. Naznačil, jak útok proběhl

Most na Krym poškodily ukrajinské námořní drony, tvrdí ruské úřady i média

Jiří Šedivý o explozích na Kerčském mostě

Výbuchy na Kerčském mostě mohly způsobit podvodní drony, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS někdejší náčelník Generálního štábu Armády České republiky Jiří Šedivý. Podle něj mohli Ukrajinci změnit taktiku kvůli dřívějším neúspěšném vzdušným útokům. Zároveň podotkl, že poničení Kerčského mostu představuje pro Rusko velký problém, protože po něm převáží mnoho vojenského materiálu.

„Je to reálné. Podvodní námořní drony jsou hůře zjistitelné,“ řekl Šedivý k útoku na hlavní dopravní spojnici Ruska a poloostrova Krym. Noční útok byl údajně speciální operací ukrajinského vojenského námořnictva a tajné služby SBU, napsal web RBK-Ukrajina s odvoláním na nejmenované zdroje.

„Most byl napaden pomocí dálkově ovládaných hladinových plavidel. Bylo těžké most zasáhnout, ale nakonec se to podařilo,“ citoval web svůj zdroj z SBU. Stejný výrok od svého zdroje v SBU citovala i ruská redakce BBC.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kazetová munice není F-16, válku nezmění. Experti popsali, k čemu ji Ukrajinci mohou použít

Použití lodních dronů mohlo vyplynout z dřívějšího neúspěšného ostřelování. „V minulých měsících se objevily informace, že se Ukrajinci pokusili bezpilotními prostředky zasáhnout Kerčský most. Vzdušné útoky ale vždy skončily neúspěchem,“ popsal Šedivý.

Rusové se podle něj mohli poučit z říjnového útoku. „Ukázaly jim, že most může být napaden, a proto vytvořili celou řadu opatření, aby most chránili,“ uvedl Šedivý.

Kerčský most je podle něj pro Rusy velmi významnou stavbou. „Převáží se po něm poměrně hodně logistického materiálu a všeho, co ruská vojska potřebují zejména na jižním křídle. Přerušení vytváří Rusům velké problémy, jelikož musejí použít pozemní trasu, která je snadněji napadnutelná,“ sdělil někdejší náčelník a dodal, že je to velmi silný signál, že Ukrajinci jsou schopni provádět útoky do velké hloubky ruského území.

Na důležitost Kerčského mostu upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS také expert na Rusko Jiří Just. „Kerčský most je mimořádně sledované místo nejen kvůli tomu, že spojuje Rusko s anektovaným Krymem, ale je to dáno i tím, že je období dovolených a mnoho Rusů jede na Krym,“ popsal Just.

Tagy: