Kazetová munice není F-16, válku nezmění. Experti popsali, k čemu ji Ukrajinci mohou použít

Nosič kazetových bomb (Ilustrační foto)

360° 14.7.2023

Kazetová munice není stíhačky F-16, poměry na frontě nezmění, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Vlastislav Bříza. Podle něj Ukrajincům ale velmi pomůže při překonávání obranných valů utvořených z gigantických minových polí, na jejichž tvorbu měli Rusové mnoho času. A to navzdory tomu, že po tomto typu munice zůstává spousta nevybuchlých náloží, které mohou být v budoucnu problémem. V zemi zůstává obrovské množství i jiné munice, podotkl k tomu druhý z hostů, bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

Poskytnutí kazetové munice Ukrajincům Spojenými státy neznamená pro dění na frontě zásadní zlom, ačkoli nejde jen o symbolické gesto – má taktický význam. „Kdybychom se bavili o letectvu, o čtvrté generaci stíhaček typu F-16, tak ano, v tom případě bychom mohli o takovém pokroku mluvit, ale co se týče kazetové munice, určitě tomu tak nebude,“ popsal Vlastimil Bříza její bojový potenciál a dodal, že přesto by Ukrajincům měla pomoct, s čímž Mikulecký souhlasil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vagnerovci už právně neexistují, řekl Putin. Na setkání jim přednesl několik nabídek

Problém ve sporné kazetové municí, která je zakázaná ve 120 zemích světa, tkví, že v určitý okamžik se rozpadne a vyletí z ní desítky nebo stovky náloží, přičemž spousta z nich nevybuchne a může zabíjet i roky po válce. „Jenomže je potřeba zmínit to hlavní, tahle munice sice není ideální, ale Rusové ji používají od samého začátku, takže se srovnají síly,“ odmítl Bříza, že by mohla napáchat ještě větší škody.

Zatímco Rusko prokazatelně útočilo kazetovou municí proti městům a na civilisty, na druhé straně panuje jiná situace. „Pokud Ukrajinci bojují na svém území a snaží se ho osvobodit, tak nikdo z nás nepředpokládá, že by ji použili proti městům,“ vysvětloval Mikulecký.

Co se týče způsobu boje, její využití Ukrajinci bude odlišné, než jak je tomu u okupantských jednotek. „Víme dobře, že Rusové měli dost prostoru a času na to, aby vybudovali obranné linie, které teď ukrajinské armádě brání v postupu. Ty jsou mimo jiné vytvořeny z gigantických minových polí a odhaduje se, že jejich rozloha je větší než rozloha České republiky,“ uvádí Bříza. „A kazetová munice mimo jiné slouží k pročištění určitého spektra min,“ pokračoval s tím, že může jít například o protipěchotní miny.

Vyčistit Ukrajinu od munice potrvá dlouho

Argument, že nevybuchlé nálože z kazetové munice zamoří území ještě více, Mikulecký odmítá a namítá, že v tomhle ohledu bychom neměli Ukrajincům svazovat ruce. Pokud je cílem Ukrajiny vyhnat okupanty a osvobodit své území, má podle něj možnost použít naprosto cokoliv.

„V zemi je ohromné množství nevybuchlé jiné munice, ona totiž i klasická někdy může selhat. Ještě dnes nacházíme v Evropě po druhé světové válce nevybuchlé letecké pumy, které musí pyrotechnici složitě odstraňovat,“ podotkl Mikulecký. „Očista území bude trvat dlouho. Kazetová munice už v tom nehraje vůbec žádnou roli,“ uvedl a poznamenal, že vyčištění území tak nebo tak bude stát spoustu peněz.

Tagy: