Vyšší poplatky za studny? Lidé byli nepříčetní, popsal hydrogeolog. Bartoš slibuje nápravu

Studna

Příběh studnáře

Nový stavební zákon přinesl mnoho změn, mezi nimi i změnu poplatku za studny. Ten vzrostl více než třicetinásobně, místo stovek korun zaplatí lidé tisíce. Ozývají se hlavně nespokojení majitelé domů, kteří včas nestihli zažádat o povolení studny. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) nyní prohlašuje, že se zasadí o to, aby se poplatek znovu snížil.

Podnikatel Radek Zajíc před nedávnem zakoupil sportovní areál na okraji Krnova, aby z něj udělal sportovní centrum s tělocvičnou, bazénem a zázemím. Vlastní studna byla už kvůli bazénu v plánu od počátku. Provozní náklady jsou čím dál vyšší a pro sportovní kluby a organizace se velmi těžce zajišťuje financování, proto se snažíme myslet už na budoucnost,“ popsal pro CNN Prima NEWS Zajíc.

ČTĚTE TAKÉ: Stavební povolení zdraží. U studny z pár stovek na 10 tisíc, jak na tom bude garáž či dům?

Na včasné podání žádosti o vrt už ale bylo pozdě. „Bohužel jsme se zrovna vešli do období, kdy cena narostla snad třicetinásobně od původního stavu a zaplatit místo tří stovek deset tisíc je opravdu podstatný rozdíl,“ přiblížil Zajíc.

Spousta lidí se snažila zařídit studnu na poslední chvíli, a ušetřit tak na poplatcích. „Nárůst poptávky v posledních dvou měsících byl enormní, jak říkám, nešlo to všechno ani stihnout, lidé byli nepříčetní,“ potvrdil pro CNN Prima NEWS hydrogeolog Lukáš Böhm. Správní poplatek za studnu ale není jediný náklad spojený se samotnou stavbou.

„Po vydání rozhodnutí ke studni musí pak stavebník nebo majitel studny žádat o vydání kolaudačního rozhodnutí, což je spojeno s dalším poplatkem dvou tisíc korun. Pokud by došlo například ke změně před dokončením, zvýší se o dalších pět tisíc,“ vysvětlila pro CNN Prima NEWS poskytovatelka inženýrských služeb ve studnařství Martina Hnízdová.

Ministr pro místní rozvoj se dušuje, že zvýšení poplatků není definitivní. „Poměrně jednoduchou úpravou tyto malé stavby, jako jsou studny, převedeme do kategorie, kde bude poplatek za ně výrazně nižší,“ slíbil Bartoš na tiskové konferenci.

K příslibu politika je ale Zajíc skeptický. „Zrealizuje se to za půl roku, možná za rok a možná také nikdy. Určitě na to čekat nebudeme, uděláme věci tak, jak je potřeba, a zkrátka zaplatíme více peněz, nedá se svítit,“ dodal Zajíc.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Digitalizace stavebního řízení se blíží. Starostové kritizují Bartoše, že je nikdo neproškolil

Tagy: