Írán mi jde po krku, varuje Trump. Po nevídaném jednání v Kongresu dostane ochranku jako Biden

Po dvou neúspěšných atentátech na prezidentského kandidáta Donalda Trumpa schválil Kongres zákon, podle kterého obdrží on, ale i viceprezidentka Kamala Harrisová, stejný stupeň ochrany jako prezident Joe Biden. Trump rozhodnutí kvituje, na svém Facebooku uvedl, že mu o život usiluje i Írán.

Málokdy se stane, aby se Kongres na něčem shodl tak snadno. A ještě méně pravděpodobné je, že něco hlasuje jednomyslně. O to více je za Atlantikem oslavováno přijetí nového zákona, proti kterému se ve Sněmovně reprezentantů ani v Senátu nepostavil jediný politik.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trump má hlavu na špalku, píše po atentátu CNN. Incident roztočil další spirálu nenávisti

Smyslem zákona je zajistit, aby prezidentští kandidáti – v současnosti Donald Trump a Kamala Harrisová – získali stejnou úroveň ochrany ze strany Tajné služby, které se těší sloužící prezident, nyní Joe Biden.

„Dnešní schválení zákona jednomyslným souhlasem Senátu je důležitým vzkazem americké veřejnosti a světu, že nebudeme ignorovat hrozby, které jsou skutečným útokem na náš demokratický proces a právem šokovaly svět,“ komentoval hlasování republikánský senátor Rick Scott. Informovala o tom americká CNN.

Kvapné schválení zákona jasně reaguje na dva nedávné pokusy o atentát na Trumpa. Kongres kvůli útokům nadále vyslýchá členy Tajné služby a pídí se po tom, kde se stala chyba. K prvnímu neúspěšnému atentátu na Trumpa došlo 13. července v Pensylvánii, k druhému 15. září na Floridě.

Někteří zákonodárci jsou ale skeptičtí vůči myšlence, že samotný zákon nějak zajistí větší bezpečí kandidátů.

„Pojďme schválit další peníze, aby měly tajné služby vše, co potřebují, aby mohly dělat svou práci. Pak si sedněme a mějme širší rozhovor o tom, proč jsme zaznamenali tento nárůst politického násilí, a jak se republikáni a demokraté mohou při tomto tématu spojit,“ řekl demokratický senátor Chris Murphy.

Írán mě chce zabít, tvrdí Trump

Schválení zákona kvituje i sám Trump. Ten ve svém prohlášení ale vůbec nevzpomenul atentátníky. Exprezident naopak tvrdí, že po něm jde Írán. Teherán nemůže Trumpovi zapomenout, že nařídil zabití velitele Íránských revolučních gard Kásima Sulejmáního. Před časem se také objevila zpráva, že se Írán snaží ovlivnit americké volby.

„Írán mi vyhrožuje smrtí. Celá americká armáda to sleduje a čeká. Írán již učinil kroky, které nevyšly, ale zkusí to znovu. To není dobrá situace pro nikoho. Jsem obklopen větším počtem mužů a zbraní, než jsem kdy viděl. Děkuji Kongresu, že jednomyslně schválil mnohem více peněz pro tajné služby – nula hlasů proti, přísně bipartajní. Je hezké vidět, jak se republikáni a demokraté na něčem shodnou. Útok na bývalého prezidenta je pro útočníka přáním smrti!“ napsal Trump na svém Facebooku.

FBI v polovině září informovala, že íránští hackeři rozeslali lidem zapojeným do tehdejší volební kampaně prezidenta Joea Bidena e-maily se vzorky ukradených materiálů z kampaně republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

Big threats on my life by Iran. The entire U.S. Military is watching and waiting. Moves were already made by Iran that...

Posted by Donald J. Trump on Tuesday, September 24, 2024

Spojené státy už v srpnu obvinily Írán, že provádí kybernetické operace proti kampaním obou tehdejších amerických prezidentských kandidátů a že se prostřednictvím vlivových operací snaží rozdmýchávat politické neshody v USA. Írán již dříve popřel, že by zasahoval do amerických voleb.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyřeším válku na Ukrajině už před inaugurací, řekl Trump. Chcete se vzdát, tepala ho Harrisová

Tagy:
atentát USA Donald Trump ochranka Kamala Harrisová Tajná služba Spojených států amerických Americké volby 2024