I s rakovinou porodila krásnou holčičku, teď přišla další rána. Jana přesto bojuje dál

Před pěti lety se nastávající mamince Janě Faltýnkové změnil život. V pátém měsíci těhotenství si totiž v levém třísle nahmatala bouli. Lékaři jí poté oznámili děsivou zprávu – rakovina tkáně ve II. stadiu. Faltýnková se přesto nevzdala a zákeřnou nemoc úspěšně porazila. Po pěti letech náročné léčby se jí podařilo znovu otěhotnět, bohužel však musela podstoupit interrupci. Mladá maminka se přesto nevzdává a na svět nahlíží pozitivně.

Když si Faltýnková v pátém měsíci těhotenství nahmatala v třísle bouli, myslela, že jde o otok, který je v těhotenství běžný. Po sérii vyšetření jí však lékaři diagnostikovali zhoubný nádor. „Upadla jsem do jednoho velkého šoku a celý můj život se na několik minut zastavil. Doktora, který mi oznámil, že mám rakovinu tkáně ve II. stadiu, jsem přestala vnímat poté, co mi řekl, že budu muset co nejdříve podstoupit chemoterapii, radioterapii a operaci,“ řekla pro CNN Prima NEWS Faltýnková.

Dlouho jsme jako rodinka nikde nebyli a tak jsme si dnes udělali gastro zážitek v Olomouci ♥️ Tohle město opravdu...

Posted by Kdo bojuje - vyhrává on Saturday, May 21, 2022

„Zmocnil se mě bezradný pláč plný strachu. Nebála jsem se pouze o sebe, ale hlavně o moji vytouženou holčičku. Cítila jsem jednu velkou nespravedlivost,“ pokračovala. Na narození miminka se prý s partnerem velice těšila a těhotenství si užívala naplno. Nakupovala pro malou oblečení a sháněla vybavení. Vše se ale během jedné chvíle změnilo.

„Další doktor mi řekl, že se budu muset rozhodnout, jestli budu chtít zachránit sebe nebo nenarozenou Stellinku. Dokonce i pár lidí z mého okolí mi tvrdlo, ať hlavně zachráním sebe, že další dítě budu moct mít přece kdykoli. Pro mě ale neexistovala žádná jiná varianta než ta, že zachráním nás obě. Nechtěla jsem dopustit, aby nikdy nepoznala svoji mámu a já své největší štěstí,“ zavzpomínala na těžké časy 28letá žena. Právě její ještě nenarozená dcera byla pro ni hlavní motivací, jak těžkou situaci zvládnout.

Stellinčin start nezačal nejlépe

Faltýnková v 26. týdnu těhotenství podstoupila operaci a poté chemoterapii. „Velká rána pro mě byla ztráta vlasů. Přišla jsem o ně velice rychle a první dny jsem to těžce nesla, protože jsem si nemohla dovolit ani paruku. Po nějaké době jsem si ale uvědomila, že je to vlastně ta nejmenší daň za zdraví,“ uvedla.

Po čtyřech cyklech chemoterapie následoval porod ve 36. týdnů těhotenství. „Bohužel Stellinčin start nezačal úplně nejlépe a první hodiny musela bojovat. Naštěstí všechno dopadlo dobře a já po šestinedělí podstoupila ozařování a léčbu dokončila ještě dalšími čtyřmi cykly chemoterapie,“ popsala. Léčba úspěšně skončila a Faltýnková byla necelé dva roky v remisi.

V roce 2019 se ovšem dostavily další problémy. „Měla jsem metastáze na levé plíci. Naštěstí se na to přišlo včas a podstoupila jsem pouze operaci,“ doplnila žena. O měsíc a půl později však musela na operační sál znovu. „Měla jsem nesnesitelné bolesti zad a udělala se mi boule v podbřišku. Výsledky ukázaly metastáze na levé ledvině. Diagnóza byla velmi vážná, protože se v těle hromadila tekutina,“ popsala Faltýnková. Za pár dnů měla podstoupit operaci, kvůli nachlazení byl ale zákrok odložen.

„Nádor rostl velice rychle, tlačil mě v podbřišku a to mi způsobovalo úkrutné křeče, bolesti a zvracení. Byl to jeden z mých nejhorších zážitků v mém životě. Manžel a sestra mě drželi za ruku a já myslela, že umírám,“ pokračovala ve svém příběhu Faltýnková. Za dva dny šla na sál, ledvina se bohužel musela odstranit.

Dcera nedávno oslavila páté narozeniny

Od té doby je Faltýnková úspěšně pacientkou v remisi. Přiznává však, že zažila chvíle, kdy se chtěla vzdát. Kvůli svým blízkým ale bojuje dál. „ Za mé odhodlání a postoj ke všem diagnózám může má dcera. Ona je mým největším hnacím motorem,“ přiznala žena.

Faltýnková se o své zkušenosti dělí na blogu a je i autorkou knih Kdo bojuje, vyhrává a Život s diagnózou. „Cítila jsem, že bych si svůj příběh z onkologie neměla nechávat jen pro sebe, protože by mohl motivovat ostatní. Zároveň knihy beru jako velkou památku pro Stellinku. Chci, abychom si je jednou přečetly spolu a aby na mě i ona mohla být pyšná,“ svěřila se Faltýnková.

Ten kdo zná náš příběh ví, že jsme to už od začátku neměly lehké. Musely jsme překonat několik překážek abychom vždy...

Posted by Kdo bojuje - vyhrává on Wednesday, April 6, 2022

Její dcera roste do krásy a před nedávnem oslavila páté narozeniny. „Každým rokem jsem na sebe čím dál víc pyšnější, že jsem to nikdy nevzdala, že jsem to odhodlání v sobě našla a rozhodla se zachránit nás obě. Nedokážu si život bez jejího úsměvu a smíchu už nikdy představit,“ napsala počátkem dubna na sociálních sítích Faltýnková. „Duben je pro mne vždy ten nejkrásnější měsíc v roce. Stell slaví narozeniny, já se vdala, ukončila jsem před dvěma lety onkologickou léčbu a stále přichází plno nádherných zpráv,“ popsala žena.

A k dobrým zprávám se před nedávnem přidala další. Faltýnkové se podařilo podruhé otěhotnět. Bohužel však přišla tvrdá rána. „Byla jsem šťastná, opravdu velice šťastná a považovala jsem to za velký zázrak. Bohužel to ale od začátku nevypadalo ani trochu dobře. S mým doktorem jsme to ale nevzdávali, on i já jsme udělali maximum, aby to dopadlo dobře. Osud to chtěl ale jinak,“ svěřila se maminka pětileté Stelly.

I přes všechny špatné zprávy, které si život pro Janu nachystal, neztrácí mladá bojovnice naději. „Nesla jsem to první dny velice těžce, byla to velká bolest jak pro mě, tak i pro manžela. To, že těhotenství nedopadlo dobře, jsem ale přijala jako signál, že si tělo po tom všem potřebuje ještě odpočinout a odpočinek mu na nějakou dobu zase dopřeji. Co bude někdy v budoucnu, uvidíme, necháváme to osudu,“ uzavřela Faltýnková.

Tagy: