Fialovy portréty v ulicích jako symbol úcty k Česku. Premiér popsal přivítání v Africe

Premiér Petr Fiala (ODS) na návštěvě Etiopie (5. 11. 2023)

Exkluzivní rozhovor Sabiny Dračkové s premiérem Petrem Fialou

Premiéra Petra Fialu (ODS) na jeho návštěvě Afriky přivítaly i vlastní podobizny vyvěšené v ulicích, vylíčil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. Netradiční venkovní výzdoba podle něj měla vyjádřit úctu České republice. Předseda vlády byl na oficiální cestě po afrických státech od 3. do 11. listopadu. Navštívil za tu dobu Etiopii, Keňu, Ghanu a Pobřeží slonoviny. Podle Úřadu vlády se jednalo o dosud nejdelší pracovní cestu vrcholného představitele České republiky v regionu.

Státnickou Fialovu návštěvu v afrických zemích provázela řada kulturních zajímavostí. „Ulice byly někde vyzdobeny i mými portréty. Je to zvláštní, ale musíme respektovat, že tím chtějí vyjádřit úctu. Ne ke mně, ale k České republice. Váží si toho, že poprvé přijel premiér České republiky,“ popsal pro CNN Prima NEWS před závěrem své zahraniční cesty.

K TÉMATU: Česko může pro Afriku udělat hodně, říká Fiala. Upozornil také na možný problém pro Evropu

„Vidí nás jako zemi, která je ekonomicky silná, zajímavá, proslulá svými výrobky a politicky úspěšná. To jsou všechno věci, které hrají roli. Jejich pozornost se vyjadřuje třeba i ceremoniálními a symbolickými věcmi, na které my v Evropě tolik nedáme. Tady ale představují důležitou věc,“ doplnil premiér.

Více o průběhu premiérových návštěv, spolupráci s africkými státy nebo o okolnostech rušení cesty do Nigérie se dozvíte ve videu v úvodu článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fiala v Africe uctil památku kontroverzního prezidenta. Respektuji tradice, říká premiér

Tagy: