Opilá a zfetovaná řidička zabila policistu. Soud řeší, jestli byl připoután pásem

Obvodní soud pro Prahu 4 v pondělí opět projednával kauzu řidičky, která zavinila tragickou nehodu.

Loni v létě nabourala do policejního auta, teď je u soudu

Obvodní soud pro Prahu 4 v pondělí opět projednával kauzu řidičky, která měla loňské léto v Praze nabourat policejní auto. Žena tehdy sedla za volant pod vlivem alkoholu a drog. Nehoda skončila tragicky. Zraněni byli tři policisté, jeden z nich nehodu nepřežil. Za mřížemi jí hrozí až osm let.

Tragický incident se stal 5. července 2020. Ulicí 5. května projížděla hlídka policistů, ve stejný moment a na stejné místo se přiřítila vysokou rychlostí 39letá řidička a policisty smetla. Řídila opilá. V krvi měla více než dvě promile alkoholu a stopové množností kokainu.

„Na místě jsme pečovali o čtyři pacienty, z toho tři z policejního vozu. O život 32letého policisty bojovali záchranáři více než hodinu, nakonec marně. Další jeho kolegy, muže a ženu, jsme se středně vážnými zraněními transportovali do Fakultní nemocnice Královské Vinohrady,“ uvedla krátce po loňském zásahu policejní mluvčí Jana Poštová.

Soud se případem zabývá už několik měsíců. Předsedkyně senátu v pondělí četla výpovědi svědků a znalecké posudky. Ti se mimo jiné zabývali i otázkou bezpečnostních pásů. „Zda poškození použili bezpečnostní pásy, nebo ne, už rozhodne ve finále soud, ale tato otázka podle mého nemá vliv na použitou právní kvalifikaci,“ okomentoval státní zástupce Tomáš Saňa.

Podle zmocněnce jednoho z poškozených Petra Kausta neměly bezpečnostní pásy na smrt jednoho z policistů vliv. „I když zesnulý nebyl připoutaný, k čemuž znalecký ústav dospěl, nemělo to vůbec žádný vliv na jeho smrt,“ řekl Kausta.

Obžalovaná žena k pondělnímu jednání nedorazila. Podle její výpovědi šlo pouze o ojedinělé selhání. Podle ní byl příšerný nápad vůbec vyjet. To, že před jízdou pila, nepopřela, ale o tom, že užila kokain, prý neví. Další líčení bude pokračovat výslechy svědků. To je naplánováno na 30. září.

Tagy: