Jednání Sněmovny: Poslanci by mohli začít řešit korespondenční volbu

Poslanecká sněmovna

Spor o pandemický zákon rozdělil Poslaneckou sněmovnu

Poslanci se v úterý nakonec nebudou zabývat novelou pandemického zákona, a to kvůli vetu SPD. Vláda chtěla, aby Sněmovna schválila předlohy zrychleně ve stavu legislativní nouze, ráno se i na toto téma sešly výbory. Proti schválení zmíněné novely se přímo na Malostranském náměstí koná demonstrace, kterou organizuje iniciativa Chcípl PES. Zákonodárci by se však mohli začít zabývat korespondenční volbou. Schůze pléna pokračuje odpoledne, živě ji můžete sledovat v tomto článku.

Poslanci by mohli po odkladu začít diskusi o zavedení korespondenční volby poslanců a prezidenta pro Čechy v zahraničí. Pandemický zákon nakonec řešit nebudou.

„Na veto stačí podpisy 20 poslanců a SPD jich má právě 20. Tento týden se tak již pandemický zákon projednávat nebude,“ potvrdil předseda SPD Tomio Okamura na tiskové konferenci.

Podle něj je pandemický zákon v podobě, jak ho chce upravit pětikoalice, jen jinak pojmenovaný nouzový stav s neomezenou platností. „To je prostě totalita. SPD vládu vyzývá ke zrušení pandemického zákona a k uvolnění opatření,“ dodal Okamura.

Novelu pandemického zákona projednával už od osmi hodin ráno Sněmovní zdravotnický výbor. Ukázalo se ale, že zatím zbytečně. Řádná schůze Sněmovny by pak měla pokračovat od 14 hodin.

Proti novele zákona na Malostranském náměstí od rána probíhá demonstrace. Organizuje ji iniciativa Chcípl PES. I když akce měla oficiálně začít v devět, lidé se před vchodem do dolní komory Parlamentu začali scházet již kolem osmé. Účastníci ráno bubnovali a hlasitě pískali na příchozí zákonodárce.

Policie demonstranty vyzvala k přesunu dál od vchodu do Sněmovny. Akce by měla skončit až ve večerních hodinách.

Někteří odpůrci pandemického zákona také zahltili poslance i senátory nesouhlasnými e-maily. Mnozí vládní i opoziční zákonodárci napočítali více než tisíc generických zpráv. „Tak jsme překonali hranici 1 700 mailů. Trochu lituji kolegy, kteří nebyli dva dny na mailu,“ uvedl na Twitteru poslanec Patrik Nacher (za ANO).

Novela pandemického zákona výrazně rozšiřuje pravomoci úřadů omezovat život a podnikání v zemi. Mimo jiné nově navrhuje neomezenou dobu platnosti zákona, ta původní má vypršet už v únoru.

Restrikce budou moci podle předlohy zahrnovat širší okruh činností než teď a úřady budou moci nařídit testování například podnikatelů, studentů, žáků a předškoláků, nejen zaměstnanců a jiných pracovníků.

Nařízení izolace nebo karantény budou moci orgány ochrany veřejného zdraví ze zákona oznamovat lidem i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou. Opatření budou moci vydávat pro své resorty také ministerstva obrany a vnitra.

Experti přitom naznačují, že by omikronová vlna mohla už během tohoto týdne dosáhnout vrcholu, což by vládě i díky dostatečným kapacitám nemocnic mohlo umožnit široké rozvolňování opatření podobně, jako to v současnosti dělá například Velká Británie.

Ředitelům škol dá navrhovaná vládní novela zákona pravomoc vyhlásit v případě velkého počtu učitelů v karanténě mimořádné ředitelské volno nebo distanční výuku po dobu až deseti dnů. Rodiče budou mít v této době nárok na ošetřovné.

V současnosti mohou ředitelé rozhodnout až o pěti volných dnech za rok. Mimořádné volno by mohli vyhlásit v případě, že by kvůli šíření nákazy škola dočasně nemohla zajistit ani distanční výuku.

Tagy: