Hůle o Milostivém létě pro dlužníky: Poslanci naletěli Válkovi, sněmovní verzi odmítáme

Daniel Hůle

Hůle o sněmovní verzi programu Milostivé léto

Lepší než sněmovní verze Milostivého léta by bylo nic, pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS sociolog společnosti Člověk v tísni Daniel Hůle. Poslanci podle něj „skočili na lep ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09)“. Pochválil naopak podobu programu pro dlužníky, který prošel Senátem. Hůle také popsal „patologický systém“ u Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Organizace Člověk v tísni se musela veřejně distancovat od podoby Milostivého léta, s níž přišla Sněmovna. „Než potvrdit takový návrh, bylo by lepší program nedělat. Poslanci bohužel skočili na lep ministru Válkovi,“ pronesl v pořadu Nový den Hůle.

K TÉMATU: Přišla další vlna zdražování. Podívejte se, u kterých potravin letí ceny vzhůru

Podle sociologa prosadil šéf resortu „jako chytrá horákyně systém, který se může jevit jako naděje, ale fakticky nepřináší dlužníkům žádnou šanci“. Verze schválená horní komorou Parlamentu je podle něj výrazně lepší.

Hůle zdůraznil, že ministr Válek je proti širší verzi Milostivého léta. „Jedná tak kvůli tomu, aby nebylo odpuštěno příliš mnoho penále. VZP totiž z tohoto zdroje financuje fond prevence. Dochází zde k patologické vazbě, kdy je pojišťovna vedena ke generování tohoto penále,“ uvedl expert s tím, že tento nezdravý paradox je hlavním důvodem vyjednávání.

Sociolog rovněž popsal, jak mají postupovat zájemci o program. „Jde o mnohem snadnější cestu, než pokud by se celá věc vymáhala u soudních exekutorů. V naprosté většině dluhů jde o dluhy u VZP. Člověk tedy může navštívit jakoukoliv pobočku této pojišťovny, kde si vyžádá vyčíslení dluhu na pojistném a penále. Poté se rozhodne, zda je schopný částku uhradit, aby mu byly odpuštěny nastřádané úroky,“ shrnul odborník.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pivo bude luxus a tradiční české knajpy skončí, tvrdí Kovanda Přes stovku nepůjdeme, míní Slunečko

Tagy: