PŘEHLEDNĚ: Zákaz kotlů 1. a 2. emisní třídy i snížení dotací. Co všechno se v září změní?

Stopku už od prvního září dostanou kotle 1. a 2. emisní třídy, což lidé mohou vypátrat například na výrobním štítku.

Zákaz kotlů a omezení dotací

Letos v září začne platit dlouho očekávaný zákaz kotlů 1. a 2. emisní třídy a takzvané kotlíkové dotace se sníží až o desítky tisíc korun. Během pondělní tiskové konference to uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Jak bude v budoucnu vypadat vládní podpora? A co kabinet doporučuje občanům, kterých se výměna nevyhovujících kotlů týká? I to se dočtete v přehledu, který připravila redakce CNN Prima NEWS.

„ČR udělala za posledních 30 let obrovský krok kupředu, pokud jde o kvalitu ovzduší. Prachové částice – a to především z kotlů na uhlí – ale stále zůstávají největším znečišťovatelem našeho ovzduší. Kvalita života je naprosto stěžejní,“ řekl Hladík novinářům v úvodu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Výborný se státním srovnávačem cen potravin narazil. Řetězce mu odmítly poskytovat data

Již od 1. září letošního roku začne platit zákaz používání nejstarších kotlů 1. a 2. emisní třídy. Co to vlastně znamená? Třída vyjadřuje, jak velké množství škodlivých látek kotel vypouští. Rozlišuje se celkem pět stupňů. Zatímco 1. emisní třída produkuje nejvyšší množství škodlivin a zároveň dosahuje nejnižší účinnosti, zařazení do 5. emisní třídy značí nejvíce ekologický kotel.

Třídu kotle lze najít na výrobním štítku, který se nachází přímo na kotli. Zmíněná informace by se měla nacházet i v jeho dokumentaci. Další cestou, jak zjistit emisní třídu, je kontaktování výrobce. Emisní třídy kotlů platí od roku 2000. Kotle vyrobené dříve tak logicky nemají přidělenou třídu. Provoz těchto modelů musí být také ukončen nejpozději do začátku září.

„Ještě do konce srpna mohou ti, kteří nevyhovující kotle nevyměnili, čerpat aktuální výši podpory z kotlíkových dotací nebo Nové zelené úsporám,“ připomněl Hladík.

Od 1. září se takzvané kotlíkové dotace výrazně sníží, a to až o desítky tisíc korun. Přesunou se pod program Nová zelená úsporám Light. Pokud si domácnosti požádají o dotaci do konce srpna, i když nestihnou kotel vyměnit, úředníci k tomu budou přihlížet při kontrolách. Nově bude možné od září žádat o podporu na výměnu kotlů bez ohledu na emisní třídu. Ministerstvo odhaduje, že je ještě nutné vyměnit až 150 tisíc kotlů.

Podpora se sníží až o desítky tisíc korun

„Chceme domácnostem s výměnou pomáhat i nadále, podpora ale bude nižší o jednotky až desítky tisíc korun. Chtěl bych proto vyzvat domácnosti, které nevyhovující kotle ještě nevyměnily, aby příležitost do konce srpna nepromeškaly,“ upozornil šéf resortu životního prostředí.

ČTĚTE TAKÉ: Stát plánuje uhlí do deseti let zcela zakázat. Kotle na dřevo a pelety zůstanou

Kotlíkové dotace jsou určené pro domácnosti s nízkými příjmy, mezi něž patří například senioři v penzi, domácnosti s příspěvkem na bydlení či invaliditou třetího stupně. Doposud si o takzvanou kotlíkovou dotaci na výměnu kotle na tuhá paliva zažádalo 130 tisíc domácností, výměna ve 115 tisících z nich přišla na více než 13 miliard korun.

Při používání kotle, který nebude splňovat emisní požadavky po letošním 1. září, hrozí jeho provozovateli pokuta až 50 tisíc korun. Zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy je v zákoně od roku 2012. Od září 2022 platí pro všechny mimo rodinné či bytové domy a stavby pro rodinnou rekreaci.

„Povinnost vyměnit kotle 1. a 2. emisní třídy platí už od roku 2012, občané tedy měli dostatek času se na výměnu připravit,“ uvedl Hladík. Povinnost se netýká například kamen, krbových vložek či sporáků, které slouží k přímému vytápění místnosti. Mezi podporovanými zdroji zůstávají tepelná čerpadla, kotle na biomasu či kamna na pelety.

„Již více než 180 tisíc domácností si vyměnilo kotel na tuhá paliva za ekologičtější vytápění s pomocí kotlíkových dotací nebo Nové zelené úsporám. Je to zásadní krok k ochraně lidského zdraví a životního prostředí. Je zřejmé, že to, čím doma topíme, má zásadní vliv na kvalitu ovzduší i na zdraví lidí,“ dodal Hladík.

Tagy:
zákaz emise uhlí životní prostředí dotace KDU-ČSL vláda kotel Ministerstvo životního prostředí České republiky