Poslanci ANO zuří kvůli informování o filozofické fakultě. Zřiďte vyšetřovací komisi, vzkázali

Pieta za oběti střelby na Filozofické fakultě UK

Policie k závěrům vyšetřování střelby na fakultě

Finálnímu kolu jednání o korespondenční volbě předcházela ostrá slova k vyšetřování střelby na filozofické fakultě. Poslanci ANO podle šéfky klubu Aleny Schillerové podnítí svolání mimořádné schůze Sněmovny ke zřízení vyšetřovací komise. Návrh padl už ve čtvrtek na bezpečnostním výboru, kde opoziční zákonodárci neúspěšně požadovali také rezignaci ministra vnitra a předsedy hnutí STAN Víta Rakušana. Místopředseda a člen výboru Petr Letocha (STAN) se Schillerovou nesouhlasil a uvedl, že v současnosti vznik komise nepodporuje.

„Bílá místa zůstávají,“ řekla Schillerová. Jde podle ní zejména o operační řízení před samotnou střelbou. „Chceme, aby se odpovědi našly a aby se pojmenovalo, co se stalo, proč se to stalo a hlavně proč to tak dopadlo,“ uvedla předsedkyně klubu. Jeho členové se podle Schillerové podepsali pod žádost o svolání schůze a chtějí ji podat v pátek.

Návrh na zřízení komise je i na řádné schůzi. Opakované snahy poslanců ANO o jeho projednání na plénu dolní komora odmítla. Letocha zdůraznil, že si není vědom toho, že by ve výboru zástupci policie nezodpověděli některou z otázek.

„Nemyslím si, že bychom tady měli v tuto chvíli nějaká bílá místa,“ poznamenal. Bezpečnostní výbor se bude tématu podle Letochy dál věnovat a požadavek na zřízení vyšetřovací komise mu nyní, jak uvedl, smysl nedává. Letocha ale nevyloučil vznik komise v případě, že by se objevily nové závažné skutečnosti.

Sněmovní bezpečnostní výbor ve čtvrtek vzal po více než šestihodinovém jednání o vyšetřování útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy informace, které mu poskytli zástupci policie, státního zastupitelství a policejního ředitelství, na vědomí bez dalších usnesení.

Nyní se téma loňské tragédie dostalo zpět do sněmovního sálu, třebaže poslanci měli probírat ve třetím čtení korespondenční volbu, kterou probírají už na třetím jednání. Po dlouhých obstrukcích se vládní pětikoalice dohodla na pevném hlasování ve 13:00.

Netransparentní komunikace, stěžuje si opozice

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO) novinářům po čtvrtečním jednání výboru řekla, že výzva k rezignaci Rakušana se týká jeho tvrzení o transparentní komunikaci případu. Podle opozice měl zbavit příslušné funkcionáře mlčenlivosti už dříve. „Transparentní komunikace nebyla, a především byla velmi necitlivá vůči těm, kterých se tragédie dotkla,“ uvedla.

ANO také požadovalo záznamy komunikace jednotlivých složek policie. „Byl nějaký odpovědný operační důstojník, ale vždy se komunikuje s nadřízeným, což je krajský ředitel či policejní ředitel. A to jsou skutečnosti, které je nutné, abychom se dozvěděli,“ řekla.

Celý záznam z veřejné části jednání bezpečnostního výboru si můžete pustit níže.

Tagy: