Poslancům začaly prázdniny. Co plánují Hamáček, Jurečka nebo Rakušan?

Poslancům začaly prázdniny. Uvolněná nálada zákonodárců byla znát i na páteční schůzi, která navíc skončila předčasně. Část opozice si totiž vzala několikahodinovou pauzu. Poslanci se nejspíš sejdou i během parlamentních prázdnin, aby projednali to, co před volnem nestihli.

Jeden zákon jsme schválili a hurá na prázdniny. Tak by se dal s nadsázkou označit průběh páteční schůze Sněmovny. Trvala pouze dvě hodiny. Poté, co poslanci odhlasovali zákon o energošmejdech, přepli do prázdninového módu. Loučili se s kolegy, projížděli internet. A některým se zkrátka jednat až do dvou hodin odpoledne, jak je v pátek zvykem, nechtělo.

To naštvalo komunisty, kteří chtěli pokračovat v jednání o pětitýdenní dovolené. „Nemáte zodpovědnost tady vůbec něco projednat,“ řekl šéf KSČM Vojtěch Filip.

Po tříhodinové pauze už se v sále sešlo pouze 7 poslanců, a předsedající tak mohl oficiálně odklepnout sněmovní volno.

Co politici na prázdniny plánují?

Během volna, které má trvat až do začátku září, se poslanci samozřejmě neplánují nudit. Někteří budou pracovat, věnovat se kampani a také rodině. „Dvouměsíční volno nechystám. Budu pracovat v rámci resortu a využiji vládních prázdnin,“ prozradil předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

„Začíná kampaň. Osobně budu mít jen dva týdny dovolené,“ řekl šéf hnutí STAN Vít Rakušan. „Budu mít žně a taky nějaký den potřebuji na odpočinek se svou rodinou,“ dodal předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Sněmovní prázdniny poslancům naruší mimořádná schůze. Sejít se mají 30. července a možná i během srpna.

Tagy: