Poslední fotka Patejdla: Je mi smutno, Vašo, šťastný let do krásného nekonečna, napsal Nagy

Vašo Patejdl, klávesista, textař a spoluzakladatel slovenské hudební skupiny Elán

Zemřel Vašo Patejdl

Ještě před třemi týdny rozdával úsměvy na českých festivalech, nyní mu fanoušci a přátelé píšou dojemné vzkazy. Česká a slovenská hudební scéna vzpomíná na Vaša Patejdla, textaře a spoluzakladatele skupiny Elán. Smutnou vzpomínku mu věnoval i frontman kapely Indigo a zpěvák Peter Nagy. Ten na svém Instagramu ukázal i poslední fotku s Patejdlem. „Vašo, je mi smutno. Šťastný let do krásného nekonečna,“ napsal k selfie ze šatny, kterou pořídil během libereckého festivalu Benátská noc.

Vašo Patejdl zemřel po krátké nemoci ve věku 68 let. Veřejnost o tom informovali členové skupiny Elán na své facebookové stránce. Řada tváří česko-slovenského showbyznysu byla v šoku – mnozí z nich se s Patejdlem viděli relativně nedávno, kdy se měl těšit dobrému zdraví, někteří s ním dokonce chystali projekty. V červenci rozdával koncerty radost i v Česku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poslední slova Vaša Patejdla? Prozradil, na co se nejvíc těšil. Tyhle chvíle dělaj ze života ráj, svěřil se

„Jen před třemi týdny jsme stáli na společném pódiu. Toto je poslední fotka ze šatny s tebou, kamaráde a obdivovaný kolego,“ napsal na svůj Instagram zpěvák Peter Nagy k selfie, kde ani jeden z hudebníků nešetří úsměvy. Oba vystoupili v Liberci na festivalu Benátská noc.

„Šťastný let do krásného nekonečna. Vašo, je mi smutno. Budeš nám velmi chybět,“ dodal nakonec Nagy. I pod jeho příspěvkem se objevil nespočet dojemných vzkazů od lidí, kterým Patejdl dělal svou hudbou radost. „Nechce se mi tomu věřit. Odchází kus mého mládí. Vašo, děkujeme,“ napsal jeden z fanoušků do diskuze.

Patejdl, který se narodil 10. října 1954 v Karlových Varech, spolupracoval i se slovenským zpěvákem Richardem Müllerem, pro kterého složil hit Po schodoch. Vytvořil také hudbu pro film Fontána pro Zuzanu z roku 1986 nebo pro filmovou pohádku Sedmero krkavců z roku 2015.

Skupina v rámci akce Elán 70 plánovala příští rok dva koncerty, a to v Praze a Bratislavě. Hudebníci naposledy vystoupili v roce 2018, kdy při svém turné v Česku a na Slovensku mimo jiné vyprodali pražskou O2 arenu. S Elánem se následně už poněkolikáté rozloučil frontman Jožo Ráž. Důvodem jednorázového návratu v roce 2024 měla být oslava 70. narozenin Ráže a Patejdla.

Jak na Vaša Patejdla vzpomíná český hudební publicista a rozhlasový dramaturg Josef Vlček? Na to se můžete podívat ve videu níže:

Tagy: