Pospíšil k eurovolbám: Kalouska bych na kandidátce respektoval. Hlavně nezraďme voliče

Jít do evropských voleb 2024 společně, nebo odděleně? Touto otázkou se už nyní zabývají členové koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). Názory jednotlivých politiků se různí. Například europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) v rozhovoru pro CNN Prima NEWS uvedl, že je mírným příznivcem společného postupu. Kromě jiného se vyjádřil, jak by vnímal kandidaturu Jana Zahradila, Alexandra Vondry (oba ODS) či Miroslava Kalouska (TOP 09).

Ve veřejném prostoru se objevila zpráva, že strany koalice Spolu uvažují nad tím, zda jít do evropských voleb společně, nebo odděleně. Jakou variantu byste volil vy?
Jsem mírným příznivcem toho, abychom šli společně i do evropských voleb v rámci koalice Spolu. Pro mě osobně totiž lehce převládají argumenty, že společná kandidátka Spolu bude moci těžit z úspěšného českého předsednictví, které česká vláda zvládla opravdu dobře. Měli bychom tak velkou šanci na volební úspěch. Jsem si ale vědom všech ostatních argumentů, které hovoří spíš pro rozhodnutí jít samostatně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: GLOSA: Pekelné dilema koalice Spolu. Upeče dort pejska a kočičky, nebo se roztrhne?

Jedním z těch silných protiargumentů je například skutečnost, že europoslanci z TOP 09 a KDU-ČSL jsou součástí úplně jiné politické frakce než ODS. Není rizikem kandidovat společně do nějaké instituce, v níž se pak striktně rozdělíte do různých frakcí?
Jak říkám, těch protiargumentů, které zmiňujete, jsem si vědom. Nezpochybňuji je a přemýšlím o nich. Pro mě je to tak 60 na 40, rozhodně ne 90 na 10. Teď je třeba, aby se o tom lídři v klidu bavili. Buď zvolí snahu posílit značku Spolu a vzdorovat populistické kampani Andreje Babiše (ANO), nebo přijmou argument, že dosud jsme každý v jiné frakci. Můžu vám ale oponovat, že když se podíváte do historie, tak existují případy (například Slovensko), kdy politické strany kandidovaly společně a pak šla každá do jiné frakce. Kolikrát není úplně klíčové, v které frakci jste zařazeni. Klíčový je program, který slibujete.

Nutno také zmínit, že evropská politika se od té naší parlamentní v mnohém liší. Zatímco na domácí úrovni se zdá, že strany pětikoalice mají velmi korektní vztahy a spolupracují, v europarlamentu si jdou poslanci z těchto uskupení často tvrdě po krku. Nemůže i kvůli tomu případná dohoda narazit?
Je pravdou, že u některých témat naši kolegové hlasují odlišně. Je na lídrech stran, aby rozhodli. Pro mě je důležité, aby v této zemi opět nevládl populista Andrej Babiš. Měli bychom si udělat průzkumy, abychom věděli, jak třeba situaci ohledně evropských voleb vnímají naši voliči. Aby v tom neviděli zradu. Na úterní schůzce lídři řekli, že o tom dál budou jednat a celá věc se bude analyzovat. Není o ničem rozhodnuto. Je lepší o tom v klidu debatovat než pak učinit ukvapené rozhodnutí. Chápu, že je toto téma mediálně atraktivní, ale volby jsou za více než rok. Za takovou dobu se v politice stane ještě strašně moc věcí. Jsem členem širokého vedení TOP 09 a výkonného výboru, kde o tom budeme rozhodovat. Budu muset nějak hlasovat. Chci o tom ještě popřemýšlet. Pro někoho jde možná jen o v uvozovkách evropské volby. Jenže ony jsou velmi důležité, a to pro vývoj na naší politické scéně i v tom ohledu, kdo bude naši zemi reprezentovat v Bruselu.

I když jsem v médiích četl od různých zástupců Spolu, že úterní jednání bylo vstřícné a konstruktivní, objevují se také první konkrétní skutečnosti, které by mohly zkomplikovat vznik společné kandidátky. Rezervovaný postoj dal najevo například europoslanec a výrazná tvář ODS Alexandr Vondra…
Pokud dlouhodobě chceme udržet v této zemi populismus v opozici, tak je důležité, aby demokratické strany spolupracovaly. Z výroků Andreje Babiše je zcela zjevné, že se od hnutí ANO opět vyskytne snaha udělat z evropských voleb referendum o vládě. Už hovoří o „vlastenecké kandidátce“. Tohle v našem uvažování musíme zohlednit. Řekněme si upřímně, že kdyby nebylo koalice Spolu, tak je otázkou, zda by vůbec vznikla vláda Petra Fialy. U voleb, do nichž půjdeme samostatně, se budeme kritizovat během kampaně a bude vznikat určité napětí či odcizení. To si narovinu přiznejme.

Hodnoťme problém z hlediska programové shody, nikoliv na základě toho, zda někdo někoho má, nebo nemá rád. To by mi připadalo trochu dětinské.

Mluví se také o konkrétních jménech, jejichž účast na společné kandidátce by pro někoho mohla být problematická. Mezi ně patří dlouholetý europoslanec Jan Zahradil (ODS). Například lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský již uvedl pro web Forum24, že „kdyby kandidoval Honza Zahradil, tak koalice Spolu nevznikne“. Máte také jména, přes která, jak si lidově říká, nejede vlak?
Také jsem vámi zmíněný problém zaznamenal. Už padají některá jména, která jsou pro někoho nepřijatelná. Já jsem ochoten přistoupit na to, že budeme kandidovat samostatně kvůli programovým tezím. Bylo by ale hrozně smutné, kdyby důvodem nevzniknutí Spolu byly personální nesrovnalosti, nevraživost či něco podobného. To by mi připadalo trochu dětinské. Hodnoťme toto dilema z hlediska programové shody, nikoliv na základě toho, zda někdo někoho má, nebo nemá rád. Já jako Jiří Pospíšil s nikým takové problémy nemám. Někdo mi může být více sympatický a někdo méně. Karty ale rozdávají voliči a my bychom to měli respektovat. Personální otázky bych nechal na úplně posledním místě.

Deník N přišel se zprávou, že lídrem případné společné kandidátky by mohl být již zmíněný Alexandr Vondra. Jak byste se na to díval?
Mně by to určitě nevadilo a neměl bych s tím žádný problém. S Alexandrem Vondrou jsem seděl ve vládě (kabinet Mirka Topolánka i Petra Nečase, pozn. red.) a považuji ho za mimořádně výkonného kvalitního politika a odborníka na evropské otázky. Že v některých nuancích mám trochu jiné názory, je věc jiná. Je to ale bývalý spolupracovník Václava Havla a člověk, kterého si lidsky vážím. Je otázkou, co pak udělá TOP 09. Reaguji teď spíš jako soukromá osoba.

V médiích se rovněž objevují spekulace, že by do Evropského parlamentu mohl kandidovat váš stranický kolega Miroslav Kalousek, který se stále těší poměrně velké popularitě. Byl byste pro?
Miroslav Kalousek je osobnost, která do politiky určitě patří. Každopádně o kandidátce TOP 09 rozhoduje výkonný výbor a pokud Miroslav Kalousek získá podporu stranických orgánů, já to budu samozřejmě respektovat.

Tagy: