Pospíšil ostře o Pavlově soudci Fremrovi: Mohl poškodit nevinný život. Senátory nechápu

Jiří Pospíšil (TOP 09)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 6.8.2023

Pokud se soudce Robert Fremr podílel na zmanipulovaném procesu a poškodil život nevinného člověka, byl bych k jeho podpoře zdrženlivý. Je nepochopitelné, že při hlasování o jeho jmenování ústavním soudcem chybělo tolik senátorů, řekl ve vysílání Partie PLUS europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09). Podle poslance Radka Vondráčka (ANO) už není Fremrovo krátké působení v KSČ takový problém, jelikož si podobnou situací prošel i prezident Petr Pavel, který ho nominoval. „Je to trend,“ dodal na CNN Prima NEWS.

Fremr čelí ostré kritice kvůli své účasti na kauze Olšanských hřbitovů, v níž měla prsty i komunistická tajná policie. V senátním plénu prošel hlasováním za podpory těsné většiny, předtím se ale dočkal ostré kritiky ze strany několika zástupců horní komory.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zvolení Fremra do Ústavního soudu naštvalo ODS. Je to pomsta Zemanovi, dehonestovali Senát, komentují zástupci občanských demokratů

Na schůzi chybělo 14 senátorů z 81, což bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil považuje za nepochopitelné. „Je to jedna z klíčových pravomocí Senátu, ne-li nejsilnější. Pokud tam nebyly objektivní důvody, ostuda to trochu je,“ řekl v Partii PLUS.

Co se týče osoby soudce Fremra, jeho členství v KSČ podle europoslance není takovou překážkou. Větší problém ovšem vidí právě v účasti na kauze Olšanských hřbitovů. Pokud se věci opravdu odehrály tak, že odsoudil nevinného člověka a poškodil mu život, tak profesně selhal. „Senát měl posečkat a případ prošetřit. Až pak měl rozhodovat. Na základě této kauzy bych byl k podpoře Fremra zdrženlivý,“ uvedl Pospíšil na CNN Prima NEWS.

Opoziční poslanec a stínový ministr spravedlnosti Radek Vondráček rovněž konstatoval, že členství v KSČ už nemůže být příliš horkým tématem, když je hlavou státu Petr Pavel s podobnou minulostí. „Je to trend, který nastal zvolením nového prezidenta,“ podotkl zákonodárce hnutí ANO.

Stejně tak souhlasil s důležitou rolí Senátu při rozhodování nad novými ústavními soudci. Podle něj je výsledek středečního hlasování vizitkou současné horní komory. Kriticky se vyjádřil k nové místopředsedkyni Ústavního soudu Kateřině Ronovské, která kvůli svým vazbám na podporovatele prezidenta Pavla mohla dostat nový post „za odměnu“.

„Nemyslím si, že to byl šťastný krok. Všichni navrhovaní ústavní soudci pochází z jednoho hnízda,“ konstatoval. „To je vůči ní nespravedlivé. Je to odbornice v právu a teď ji snižujeme, protože je buď žena, nebo protože měla dostat pozici za odměnu,“ bránil ji Pospíšil ve vysílání.

Prezident Petr Pavel v pátek jmenoval Kateřinu Ronovskou i Josefa Baxu do čela Ústavního soudu. Na záznam se můžete podívat níže:

Tagy: