Pospíšil ostře o šéfovi policie: Fascinující, že tak dlouho po zveřejnění závěrů šetření mlčí

Jiří Pospíšil v pořadu 360

360° (170)

Postup ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a policejního prezidenta Martina Vondráška mě fascinuje, sdělil nevěřícně v pořadu 360° na CNN Prima NEWS končící europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Poté, co bylo zveřejněno policejní usnesení o odložení případu tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FFUK), měli podle něj celou záležitost komentovat a rozptýlit pochybnosti, nikoliv mlčet.

„Jedná se o citlivou tragickou věc a my čekáme, až to špičky policie a ministr vnitra okomentují,“ uvedl Pospíšil s tím, že pokud jsou informace médií pravdivé a policie skutečně v době, kdy po studentovi pátrala, věděla, že je vrahem, měla by to vysvětlit.

ČTĚTE TAKÉ: Kulturní válka kvůli AVU. Pláč stárnoucích mužů, či rozumný boj proti aktivistickým trendům?

„Musí říct, jestli šlo o pochybení, nebo ne,“ sdělil. Dodal, že pokud policie měla důvod nehledat vraha a budovu nevyklidit a nezkontrolovat, měla by to říct a rozptýlit pochybnosti. „Neměla nechat několik dní spekulovat o takhle tragické a citlivé záležitosti a dělat mrtvého brouka,“ zdůraznil Pospíšil.

Nově zvolená europoslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) upozornila na nutnost zřízení vyšetřovací komise na parlamentní půdě. „My nechceme nikoho křižovat nebo trestat, chceme najít slabá místa, aby se na ně poukázalo a příště k tomu nedošlo,“ poznamenala s tím, že policejní zásah zřejmě nebyl „úplně bezchybný“.

Se zřízením vyšetřovací komise souhlasí i Pospíšil, ale pouze za podmínky, že policie předstoupí před lidi a vše jim jasně vysvětlí, jinak to podle něj nedává smysl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Rodiny obětí střelce z fakulty se bouří kvůli závěrům policie. Podejte stížnost, radí právník

Tagy:
policie útok vyšetřování střelba Pavlína Wolfová střelec Jiří Pospíšil 360° Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Jaroslava Jermanová