Rodiny obětí střelce z fakulty se bouří kvůli závěrům policie. Podejte stížnost, radí právník

Na Filozofické fakultě v Praze se střílelo.

Reakce pozůstalých na vyšetřování střelby na UK

Policejní usnesení o odložení případu tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FFUK) čelí další kritice. Stížnost proti dokumentu podala nejen univerzita, ale i řada pozůstalých nebo zraněných. Objevují se i výzvy k odchodu policejního prezidenta Martina Vondráška nebo ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Právník Jan Černý ve vysílání CNN Prima NEWS nastínil, jaké možnosti mají rodiny obětí.

Policie případ masové vraždy na fakultě, k němuž došlo 21. prosince 2023, odložila. Vondrášek například na začátku letošního února pronesl, že „veřejnost byla o celé věci informována v maximálním rozsahu“.

K TÉMATU: Nové detaily o střelbě na UK? V zahraničí by ministr nabídl rezignaci, říká Kubáček

Jenže podobná vyjádření se pozůstalým obětí i řadě zraněných nelíbí. Hlavní problém vidí v tom, že se vrah na svůj čin připravoval hodinu a půl uvnitř budovy, kterou policisté prohledali jen částečně, jak vyplývá z policejního dokumentu.

Stížnost proti usnesení podala FFUK i řada poškozených, někteří dokonce požadují rezignaci ministra vnitra nebo šéfa policie. „Ráda bych věděla jméno toho, kdo poslal na fakultu policisty, kteří přišli a pak po chvíli odešli. Moje Eliška mohla být doma,“ sdělila Lenka Šimůnková, jejíž dcera se stala jednou z obětí.

„Z médií to vypadá, jako by bylo vše zalité sluncem, ale tak to rozhodně není,“ kritizoval postup vyšetřování na jednání sněmovního bezpečnostního výboru poslanec Jan Richter (ANO), jehož dcera byla 21. prosince postřelena. Také on podal stížnost.

Rakušan ani Vondrášek nechtějí věc komentovat. Vyjádřit se hodlají až ve čtvrtek, kdy se tragédií bude zabývat výbor. „Považoval bych za krajně necitlivé v tuto chvíli komentovat závěry, které se objevují v médiích a které ještě neměla možnost okomentovat ani policie, ani vrchní státní zástupkyně,“ vysvětlil ministr vnitra.

Ministr slíbil, že zveřejní i detailní analýzu celé tragédie. Podle politologů jsou ale dosavadní zjištění dostatečným důvodem k tomu, aby se pod ministrem nebo šéfy policie začala hýbat židle.

Policii může být případ vrácen, zdůraznil právník

Pokud mají poškození pocit, že nedošlo k dostatečnému prošetření, mají možnost se bránit prostřednictvím stížnosti. „O té rozhodne státní zástupce, který může policii případ vrátit s pokyny, jak má postupovat, například koho má dovyslechnout,“ popsal ve vysílání CNN Prima NEWS právník Jan Černý.

Advokát rovněž poznamenal, že čím více poškozených by se k případné žalobě připojilo, tím větší by měla účinnost. „Myslím si však, že by bylo vhodnější počkat, zda bude pokračovat trestní řízení, jelikož to může být v celé záležitosti tvrdší a rychlejší,“ podotkl Černý s tím, že zasažení se ale kdykoliv mohou obrátit na soud.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nové detaily o střelbě na UK z policejního spisu. Hlídky byly na místě, když se vrah připravoval

Tagy:
policie vyšetřování střelba oběti Vít Rakušan právník žaloba stížnost odložení pozůstalí Praha případ Lenka Šimůnková poškození Jan Richter Martin Vondrášek Jan Černý Filozofická fakulta Univerzity Karlovy střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy