Pospíšil: Pavel má v Bruselu respekt, sklidí potlesk. Podle Kroupy už nebudeme za potížisty

Petr Pavel je v Bruselu znám, byl respektovanou osobností NATO, má za sebou úspěšnou misi. A tak na něj budou nejen politici, ale také úředníci Evropské unie, nahlížet jako na kolegu, sklidí potlesk. Tak v pořadu 360° na CNN Prima NEWS hodnotil budoucí vztahy mezi novým prezidentem a Evropským parlamentem (EP) europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). Politolog Daniel Kroupa doplnil, že díky Pavlovi nebude Česko vnímáno jako potížista.

„Už samotná návštěva nového prezidenta v Bruselu bude milá a výrazná změna. Nepamatuji si, kdy naposledy byl v Bruselu Miloš Zeman, který jezdil převážně na východ. Je navíc třeba si uvědomit, že Pavel je v Bruselu znám – byl vysokým představitelem partnerské instituce vůči EU, byl vysokým představitelem NATO, respektovanou osobností této organizace a provedl úspěšnou misi. A tak na něj budou nejen politici, ale také úředníci EU nahlížet v zásadě jako na kolegu,“ uvedl Pospíšil.

V očích europoslanců a euroúředníků bude Pavel podle Pospíšila navazovat na úspěšnou misi působením v čele jedné z členských zemí EU. „Také jsme viděli, že jeho zvolení vyvolalo velmi dobré reakce: gratulace, které přicházely do Česka. Vnímal jsem to i u svých kolegů v Evropském parlamentu a předpokládám, že návštěva bude úspěšná. Všichni se na něj těší,“ pokračoval europoslanec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kocáb o válce: Máme tu čest s opravdovým zlem. Plány Pavla a Čaputové mají emocionální rozměr

Doplnil, že se jedná o milou změnu, kdy v čele České republiky stojí premiér, který zvládl české předsednictví, a prezident, který má výraznou evropskou zkušenost. „A ne tandem Zeman a Babiš,“ rýpl si. Politolog Kroupa dodal, že před dvaceti lety – poté, co Václav Havel již nebyl prezidentem – bylo Česko vnímáno jako potížista.

„Tak, jako je dnes vnímáno Maďarsko. Od Pavla všichni očekávají, že bude normálním partnerem v jednání, který bude věcně přistupovat k tématům, a že Česko už nebude zemí někde na východě, s níž jsou trable,“ uvedl. Pospíšil následně nastínil, jak by lidé v Evropském parlamentu mohli reagovat na Pavla v případě, kdy by před nimi vystoupil.

„Pokud vystoupí, a já v to doufám, tak by to bylo velmi dobré. Z toho, jak Česko prezentuje, sám vystupuje a jakou hodnotovou politiku hájí, tak na půdě parlamentu sklidí potlesk Jeho hodnotová politika bude europoslancům z hlavních frakcí velmi blízká,“ domníval se europoslanec.

Tagy: